Osijek
ZAKUP POSLOVNIH PROSTORA

Ne jenjava zanimanje za lokalima u vlasništvu Grada
Objavljeno 20. listopada, 2020.

Nedavno je proveden natječaj za zakup poslovnih prostora Grada Osijeka. Predmet natječaja bilo je ukupno deset lokala, a kako smo neslužbeno saznali, iskazano je zanimanje za njih šest i pristiglo je ukupno 12 ponuda. Znak je to da koroni unatoč i dalje postoji zanimanje osječkih poduzetnika za nastup na tržištu.

A upravo poticanje poduzetništva, posebice onog mikro i malog, jedan je od razloga zašto Grad Osijek redovito, u pravilu tri puta godišnje, raspisuje natječaj za zakup slobodnih lokala. Za jednog od ranijih razgovora s Hrvojem Kučanom, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose Grada Osijeka, rečeno je kako je u pravilu deset lokala slobodno.

​Podsjetimo kako Grad Osijek u svome portfelju ima nešto više od 200 poslovnih prostora, od čega je 90 posto u zakupu, pa se s pozicije njihova najma u proračun Grada Osijeka na godišnjoj razini uplati šest milijuna kuna. Među zakupcima postoje i neuredni platiše. Grad Osijek spreman je tolerirati kašnjenje do tri mjesečne rate, nakon čega se poduzimaju mjere prisilne naplate. No, da je riječ o međusobno korektnom odnosu, pokazuje i potez Grada Osijeka kojim je oslobodio zakupce plaćanja najma i komunalne naknade u vrijeme gospodarski otežanih uvjeta poslovanja izazvanih epidemijom koronavirusa.

Na posljednjem natječaju bilo je sljedećih deset lokala: jedan od 15 kvadrata u pothodniku na Trgu Ante Starčevića (lokal broj 40), potom u Šamačkoj 9 (180 kvadrata, s tim da je polovina terasa) te u Hrvatske Republike - u njima je predviđena djelatnost trgovine, uredski prostor, ili prostor za rad udruga. Ponuđeni su bili prostori u Fakultetskoj 4, u dvorištu i katakombama (skladište, umjetnička radionica), te u Ulici Matije Gupca, na okretištu tramvaja. Ovdje je riječ o nepunih 50 četvornih metara, a kako je lokal u ponudi gotovo godinu dana, cijena je s početnih 1600 sada snižena na 900 kuna. Taj je prostor predviđen za ugostiteljstvo - jednostavne brze usluge, ili pak trgovinu ili obrt. U idućih tjedan dana predviđen je rok za eventualne žalbe natjecatelja, a potom konačnu odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđivača donosi gradonačelnik.

Zanimljivo je kako su početkom godine, nakon prijedloga gradske uprave vijećnici Gradskog vijeća potvrdili osvježenu odluku kojom se regulira i pitanje kupoprodaje poslovnih prostora u vlasništvu Grada. U ponudu se mogu staviti poslovni prostori koji su slobodni, ali i oni koji su u zakupu. Slobodan se poslovni prostor prodaje preko javnog natječaja, uz cijenu utvrđenu prema procijenjenoj vrijednosti. Zauzeti se poslovni prostor može prodati sadašnjem zakupniku koji ima sklopljen ugovor o zakupu poslovnog prostora, u njemu obavlja ugovornu djelatnost te naposljetku poslovni prostor koristi bez prekida u trajanju dužem od pet godina. Ipak, kod zauzetih prostora neće se uvrstiti oni lokali koji se nalaze u nultoj, ili prvoj gradskoj zoni, poslovni prostori s izlogom koji gleda na uličnu stranu te prostor koji je u razini sa zemljom.

Dario Kuštro
I DRŽAVA I PRIVATNICI NUDE LOKALE
Nakon višekratnog upozoravanja na središte grada u kojem mnogi poslovni prostori zjape prazni, aktivnije se u priču uključila i država, u čijem je vlasništvu dio lokala. Trenutačno je tako otvoren natječaj u kojemu su u ponudi, primjerice, dva poslovna prostora u Županijskoj ulici.

Također, postoje i poslovni prostori u vlasništvu privatnih osoba, među njima ima i onih u središtu grada. Na njihovu spremnost za iznajmljivanjem prema prihvatljivoj cijeni, posebice u otežanim uvjetima epidemije, ipak ne može odlučivati nitko osim njih samih.
10

poslovnih prostora bilo je ponuđeno na zadnjem natječaju Grada Osijeka
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike