Kultura
NOVA KNJIGA MALE SLATINSKE BIBLIOTEKE

Župnik Udovičić svoje župljane 26 godina snažio je vjerom i blagoslovom
Objavljeno 20. listopada, 2020.
Spomenički zapisi župnika Udovičića rađeni su iznimno sustavno i uređeno, bio je vrijedni kroničar svoje župe i grada
SLATINA



U župnoj crkvi sv. Josipa predstavljena je opsežna knjiga Slatinski župnik Franjo Udovičić 1942.-1999., autora Stjepana Razuma i drugih, koju je uredio Oliver Jukić, a u Maloj slatinskoj biblioteci objavio Ogranak Matice hrvatske u Slatini.


Predgovore knjizi napisali su župnik Župe sv. Josipa Dragan Hrgić, kanonik i predsjednik Društva Tkalčić, kao sunakladnik mons. Stjepan Kožul i urednica Male slatinske biblioteke Ksenija Vujanović Juras. Na 360 stranica knjiga sadrži izvorni znanstveni rad Stjepana Razuma Životopis slatinskog župnika Franje Udovičića, Zapise iz Župne spomenice 1972.-1992., Franjo Udovičić u sjećanju Slatinčana i Fotoalbum s fotografijama iz župnikova života i rada.


- Ponekad, vraćajući se u prošlost, oživimo lijepe uspomene na ljude koji su u nekom vremenu našega života ostavili neizbrisiv trag. Pamtimo poneki događaj koji je poveznica među nama, poneku crticu, ili samo jedan neposredan susret te budemo zahvalni što smo ih poznavali. Takav trag ostavio je i župnik Franjo Udovičić na svoje župljane s kojima je dolazio u doticaj i punih 26 godina snažio ih vjerom i blagoslovom - rekla je predsjednica Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga, podsjećajući da poveznica župnika Franje i Matice seže u ‘91., kad su na samom pragu najveće tragedije hrvatskoga čovjeka u novijoj povijesti zajedno u slatinskoj crkvi organizirali Koncert mira i nade Zagrebačke filharmonije, u znak potpore hrvatskom vodstvu.


- Samo ljudi snažna duha zaslužuju počasno mjesto u našim sjećanjima, zato osjećamo njihovu blizinu i kada više nisu s nama. - zaključila je Zorica Varga.


Urednica Male slatinske biblioteke Ksenija Vujanović Juras izrazila je uvjerenje da će svi koji su poznavali župnika Udovičića„ s nostalgijom i zahvalnošću čitati prikaz njegova djelovanja temeljen na arhivskoj građi i ispravama, ali i svjedočanstvima suradnika i vjernika, sve obogaćeno brojnim fotografijama“. Govoreći o sadržaju knjige koju je uredio, Oliver Jukić istaknuo je da su spomenički zapisi župnika Udovičića rađeni iznimno sustavno i uređeno, a njegov talent za crtanje vidljiv je u vrlo lijepim crtežima na mnogim mjestima u spomenici, od kojih su neki preneseni u knjigu.


- Osim stvari bitnih za Župu, župnik je zapisivao i sve što je procijenio da je bitno za slatinsku povijest, pa se tako može pronaći točan datum kad je Slatinu osamdesetih godina pogodio potres, dosta prostora posvetio je prvoj pojavi AIDS-a na prostoru grada, i brojne druge stvari koje će sigurno biti zanimljive svima koji budu čitali ovu knjigu – rekao je Jukić.
Župnik vlč. Dragan Hrgić zahvalio je svima koji su dali doprinos da ova knjiga ugleda svjetlo dana i obznanio da su pronađeni neki stari dokumenti koji svjedoče o životu u Slatini u drugoj polovini 19. i početkom 20. stoljeća, pa će o tome sljedeće godine biti objavljena knjiga Crkva i grad.


Petar Žarković
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike