Autoglas
ZA RAZLIKU OD HRVATSKE

Potražnja za automobilima u Europi u rujnu porasla
Objavljeno 20. listopada, 2020.

Potražnja za novim automobilima u Europi porasla je u rujnu, prvi put u ovoj godini, a u Hrvatskoj je ponovo smanjena, sedmi mjesec zaredom, pokazalo je izvješće ACEA-e. U rujnu je u 26 zemalja Europske unije (bez Malte, za koju podatci nisu bili dostupni) registrirano 933.987 novih automobila, čime je njihov broj porastao za 3,1 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom.


Potražnja za automobilima u Europi padala je od početka godine, a u ožujku ju je teško pogodila pandemija koronavirusa, zbog koje su vlade ograničile kretanje građana i putovanja. Najveći pad broja registriranih automobila zabilježen je u travnju, za 76,3 posto, prema ACEA-i. Rujan pokazuje oporavak najvećeg europskog tržišta, onog Njemačke, gdje je broj registriranih novih automobila porastao za 8,4 posto. Rast je zabilježen i u Italiji, za 9,5 posto. Među vodećim europskim tržištima daleko je najviše pala potražnja za automobilima u Španjolskoj, za 13,5 posto. Slijedi Francuska s 3-postotnim padom.


ACEA-ino izvješće pokazuje i pretpandemijski obrazac potražnje za automobilima, u kojem je "stara" Europa bilježila daleko slabiji rast potražnje od "nove". U rujnu je tako broj registriranih novih automobila u "starim" članicama EU-a porastao za samo 2,1 posto. U zemljama koje su se Europskoj uniji priključile nakon 2004. godine poskočila je za 11,6 posto. Na najvećem tržištu ‘nove‘ Europe, onom Poljske, porasla je za osam posto. Češka je kao drugo tržište po veličini bilježila 7-postotni pad. Najviše je u toj skupini zemalja poskočila potražnja za automobilima u Rumunjskoj, trećem tržištu, za 80 posto.


U Hrvatskoj je u rujnu, prema ACEA-inim podatcima, registrirano 3907 novih automobila, što je 12,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Silazni trend nastavljen je tako sedmi mjesec zaredom, iako je pad najblaži od rasplamsavanja pandemije koronavirusa, u ožujku. U razdoblju od siječnja do rujna u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je ukupno 7,05 milijuna novih automobila, 28,8 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Potražnja za novim automobilima pala je na sva četiri vodeća europska tržišta, a najviše u Španjolskoj, za 38,3 posto. I Italija je bilježila trećinu manje registriranih novih automobila, a blizu je i Francuska, gdje je njihov broj pao za 28,9 posto. U Njemačkoj je potražnja smanjena za četvrtinu u odnosu prema prvih devet mjeseci 2019. I "nove" i "stare" članice EU-a bilježile su gotovo isti postotni pad, za 29 posto, pokazuje izvješće ACEA-e.


Hina