Autoglas
FILIP ROMIĆ ODLIČNI VOZAČ KARTINGA IZ VIROVITICE

Povratnik na karting stazu prvak Hrvatske
Objavljeno 20. listopada, 2020.
Flipov klub AMKK "Cobra" Virovitica, ukupni pobjednik Prvenstva Hrvatske, ima velike planove za automotosport u idućoj godini

Filip Romić prepoznatljivo je ime u karting sportu u Hrvatskoj. Od malih nogu zavolio je motosport. Prvi put je u karting sjeo 2001., a nakon toga uslijedila je sedmogodišnja stanka. Osnivanjem AMKK-a "Cobra" u Virovitici 2008. godine Filip je počeo ozbiljno voziti karting.


Na prijelazu iz osnovne u srednju školu postigao je najveće uspjehe. Tri godine uzastopce, 2011., 2012. i 2013., bio je prvak Hrvatske u kartingu. U tom razdoblju proglašen je najperspektivnijim sportašem Virovitice, a u dva navrata bio je i najbolji gradski sportaš. U posljednjih sedam godina školovanje je Filipa odvojilo od kartinga. Završio je Strukovnu školu u Virovitici, smjer ekonomist, a trenutno mu je na Sveučilištu Vern ostala samo obrana diplomskog rada na smjeru Računovodstvo i financije. Na karting stazu vratio se prije dva vikenda kada su u Virovitici vožene utrke za Prvenstvo Hrvatske u kartingu.

Adrenalin

- U vožnji me privlači brzina, adrenalin i natjecanje. Vozio sam službene utrke u klasi rotax junior i KZ 2. Razlike u klasama su velike. Rotax junior klasa je za vozače u dobi od 12 do 14 godina. Karting vozilo u toj klasi ima 125 ccm i 22,5 KS. Najjača klasa u kartingu je KZ 2 (karting sa šest brzina) koja se može voziti s navršenih 15 godina te ima 125 ccm i 50 KS - kaže Romić, kojeg nije trebalo puno nagovarati na povratak na karting stazu.


- U petak navečer prijatelji iz kluba nagovorili su me da sudjelujem na Prvenstvu Hrvatske. Odvozio sam doslovce četiri kruga. Prisjetio sam se svega što je potrebno, u subotu sjeo u karting i nakon četiri utrke, koje su se vozile u subotu i nedjelju, suvereno osvojio četvrti naslov državnog prvaka - rekao je privremeni povratnik na karting stazu Filip Romić. Kaže kako je oduvijek imao veliku podršku obitelji.

Poziv iz Mađarske

- Roditelji su bili uz mene od mojih prvih dana u kartingu. Ali, iskreno, nisu previše sretni zbog mojeg mogućeg povratka samim utrkama jer znaju što se može dogoditi u sudarima, od prijeloma do nekih puno gorih stvari. Sada mi je najvažnije završiti fakultet, a o kartingu trenutno ne razmišljam. U doglednoj budućnosti imam u planu ponovno kupiti karting i rekreacijski voziti s nekadašnjim suparnicima na stazi, s kojima sam ostao sve ove godine u kontaktu. Eventualno, ako se pojavi neka zanimljiva CEZ utrka (Centralna europska zona), u kojoj bi bilo više od 20 vozača na stazi u klasi KZ2, možda se odlučim sudjelovati u toj utrci. Dobio sam pozivnicu za vožnju na stazi Hungaroring u Mađarskoj na kojoj se voze utrke Formule 1, a gdje će posljednjeg vikenda u listopadu nastupati GT serija automobila i LMP automobili (Le Mans prototipovi automobila). Tamo ću imati priliku voziti BMW M6 GT3 - kaže Romić

Odlazak u Mađarsku vezan je uz epidemiološke mjere, a s obzirom na to kakva je trenutno situacija, postoji mogućnost da se odlazak otkaže. "Moguć je i moj povratak u utrke automobila izvan Hrvatske. Želio bih voziti kružne utrke, a u reliju se ne vidim", zaključuje Filip Romić, na kojem se vidi da zasigurno neće napustiti karting i automobilizam.


Vladimir Grgurić
DVA NATJECANJA
Ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske u kartingu zbog pandemije koronavirusa održano je u dva dana na stazi "Cobra" u Virovitici. Jedan dan (subota) vožena je 21. Nagrada, a dan poslije i 22. Nagrada Virovitice. Na prvenstvu je sudjelovalo 26 vozača u devet klasa. U klasi KZ 2 Master naslov prvaka osvojio je još jedan član "Cobre", Nikola Samaržija, a klub je i ukupni pobjednik u klupskoj konkurenciji. U "Cobri" iduće godine žele na svojoj stazi organizirati utrku FIA Centralne europske zone na kojoj se očekuje više od 100 vozača.
4

puta, s ovom godinom, Filip je postao prvakom Hrvatske u svojoj klasi kartinga
19

godina prošlo je od prvog sjedanja u karting odličnog vozača Filipa Romića
Moguć je i moj povratak na utrke automobila izvan Hrvatske. Želio bih voziti kružne utrke
Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce

ELEKTRIČNA VOZILA S DALEKOG ISTOKA

Kineski je izvoz pokrenuo val potražnje za brodovima