Sport
KORONA ODGODILA UTAKMICU OSIJEK - LOKOMOTIVA

Prekid prvenstva nije opcija, pa
to si više nitko ne može priuštiti
Objavljeno 19. listopada, 2020.
U utorak sastanak Izvršnog odbora HNS-a i odluka kako i što dalje

Koronavirus opet je upetljao svoje prljave prste u HT Prvu HNL. Jučer je neočekivano morala biti odgođena utakmica 8. kola između Osijeka i Lokomotive, jer se u redovima zagrebačke momčadi pojavila ozbiljna zaraza koronavirusom.


Nekakvih pet-šest sati prije početka utakmice u Gradskom vrtu bolest COVID-19 utvrđena je kod dvojice nogometaša Lokomotive, a još njih petorica imaju simptome (povišena tjelesna temperatura) koji ukazuju na zarazu. Stoga je bila potrebna promptna reakcija povjerenika za natjecanje HT Prve HNL Josipa Breznog koji nije imao drugog izbora nego donijeti odluku o odgodi utakmice.

Već okrenuti Puli

Naravno, iako je odluka o odgodi bila iznenadna, ali i jedina razumna, u Gradskom vrtu su je prihvatili i nastavili živjeti dalje, točnije, odmah će se početi pripremati za susret protiv Istre 1961. Istina, Osijek će zbog te odgode biti tri tjedna bez natjecateljske utakmice, ali bar će to biti prilika da se do kraja saniraju ozljede koje su mučile neke od osječkih prvotimaca. Inače, ta utakmica s Lokomotivom odigrat će se u prvom slobodnom terminu koji neće biti problem odrediti.


- Ni mi ni oni više ne igramo Europu, stoga ne bi trebalo biti nekih posebnih problema pronaći i definirati novi termin do odlaska na zimsku stanku. Da, šteta zbog ovakve situacije, i žao mi je što danas nismo bili u mogućnosti odigrati jer smo u dobroj formi i pobjedničkoj seriji. Međutim, što je tu je. Vjerujem da ćemo i u nekom drugom terminu biti isto tako dobri te osvojiti planirana tri boda na koja smo računali ove nedjelje. Zaraženim nogometašima Lokomotive želimo brz i uspješan oporavak, a mi se odmah počinjemo pripremati za gostovanje kod Istre 1961 u Puli - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka, pa dodao ponešto o općoj situaciji s koronavirusom:


- Generalno se nadam da će ljudi u našem društvu shvatiti ozbiljnost situacije i početi se ponašati odgovorno kako bi se opće stanje poboljšalo, a broj zaraženih počeo smanjivati. Na mnogo mjesta se, međutim, vidi i očituje da su reakcije drukčije, zato smatram da treba biti odlučniji kako bi neodgovorni ostali u značajnoj manjini, a sve radi toga da bi se izbjeglo ovoliko širenje virusa. Dakle, svatko individualno treba preuzeti odgovornost na sebe, držati se propisanih epidemioloških mjera i dati svoj doprinos poboljšanju situacije koja, kako svi vidimo, nije dobra i svakako bi morala biti upozoravajuća.
Prekid nije opcija?

Naravno, sada se postavlja opravdano pitanje što će dalje biti s natjecanjem u HT Prvoj HNL-u. Hoće li zbog ovog slučaja doći do prekida prvenstva, ili će se on tretirati kao izolirani slučaj. Podsjećamo, u Drugoj HNL odgođeno je dosta utakmica zbog toga što se koronavirus uvukao u nekoliko klubova, ali nijednog trenutka nije razmatran prekid prvenstva. Istina, sve se to događalo u vrijeme kada broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj nije bilježio tako rapidan rast kako je to slučaj u zadnjih tjedan dana.


- Prije svega, moramo voditi računa o regularnosti prvenstva. U utorak ćemo imati sastanak Izvršnog odbora na kojem ćemo razmotriti novonastalu situaciju i donijeti adekvatne odluke, ali mislim kako do prekida prvenstva neće doći. Zbog koronavirusa život je već jednom bio stao, a danas si to više nitko ne može priuštiti. Stoga vjerujem kako će se sezona nastaviti normalnim ritmom, a moguće je kako će biti potrebno češće testirati igrače i ljude koji rade u klubovima. Moramo se naučiti živjeti s pošasti koja nas je zadesila - rekao je Ante Vučemilović-Šimunović, jedan od dopredsjednika HNS-a i predsjednik ŽNS-a osječko-baranjskog.
Dakle, prekid sezone, bar zasad, nije opcija. Postoje neke ideje prema kojima bi se do daljnjeg koristio NBA model, točnije, da se sve utakmice igraju na jednom, ili dva stadiona. U užem izboru su Pula (Istra je jedna od rijetkih regija u cijeloj Europi koja se vrlo učinkovito bori protiv koronavirusa nap.a.), i Rijeka, ali kako doznajem zasad je vjerojatnija opcija da će, ako se situacija dodatno ne pogorša, prvenstvo odigravati kao i dosad - na svim prvoligaškim stadionima.


Dalibor Keler
ODLUKA JOSIPA BREZNOG
Odluku o odgodi utakmice Osijek - Lokomotiva donio je povjerenik Prve HNL Josip Brezni, u čijem službenom stavu piše:

“Kako bi se izbjeglo daljnje moguće širenje zaraze i na sve ostale sudionike utakmice Osijek- Lokomotiva, nužno je istu odgoditi, dok nadležni epidemiolog ne donese rješenje o daljnjem postupanju i dok se ne napravi dodatno testiranje cijele momčadi te utvrdi stvarno stanje. Prema odredbama Pravilnika o nogometnim natjecanjima i Propozicija natjecanja, odgođene utakmice moraju se odigrati u prvom mogućem slobodnom terminu, o čemu će se odluka donijeti naknadno”.
I U RIJECI DVOJICA ZARAŽENIH
Jučer je dva slučaja zaraze koronavirusom u svojim redovima potvrdila i Rijeka. Riječani su dan prije odigrali svoj susret 8. kola HT Prve HNL protiv Varaždina, pa tek treba vidjeti hoće li ta dva slučaja zaraze imati ozbiljnije posljedice.
Najčitanije iz rubrike