Svijet
NOVE MJERE U EUROPI

U francuskim gradovima policijski sat, Slovačka povećava broj testiranja
Objavljeno 19. listopada, 2020.
Ulice Pariza i još osam francuskih gradova u subotu navečer ostale su prazne nakon što je na snagu stupio policijski sat zbog širenja koronavirusa, a nove mjere uvode i druge države.


Svrha kontroverzne mjere je borba protiv širenja koronavirusa u Francuskoj, jednom od najvećih žarišta zaraze u Europi. Francusko ministarstvo zdravstva u subotu je izvijestilo o 32.427 novih slučajeva. Sveukupan broj zaraženih od početka pandemije u Francuskoj sad iznosi 867.197, s 33.392 smrtna slučaja. Policijski sat koji će biti na snazi mjesec dana u Francuskoj se odnosi na Marseille, Lyon, Lille i Toulouse. Policijski sat traje od 21 sat do 6 sati.
Slovački premijer Igor Matovič najavio je da će njegova država testirati svakog stanovnika starijeg od deset godina. Vlada u Bratislavi je prethodno ovog mjeseca proglasila izvanredno stanje, a prošloga je tjedna donijela nove restrikcije koje uključuju i zabranu masovnih događanja i misa, zatvaranje teretana i bazena i prebacivanje školske nastave na daljinu. U Njemačkoj je kancelarka Angela Merkel pozvala ljude da što više ostaju doma. "Moramo učiniti sve što možemo da spriječimo da širenje virusa izmakne kontroli", upozorila je kancelarka. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana