Regija
FARMA SVINJA OPG-A ČOLAKOVAC-MIJIĆ

iz Gradišta će u 2021. pršutarima isporučiti 1600 butova
Objavljeno 19. listopada, 2020.
U prvih godinu dana rada na farmi se u prosjeku oprasilo 56 krmača, a uzgojeno je i stavljeno u tov 1280 komada prasadi
GRADIŠTE - Prije godinu dana u Gradištu je otvorena farma rasplodnih krmača i tovnih svinja. Za investiciju vrijednu 7,1 milijuna kuna odlučila se obitelj Čolakovac-Mijić, odnosno supružnici Ivana i Stjepo, koji se svinjogojstvom bave već više od dva desetljeća. Krenuli su s nekoliko krmača i prasadi, a danas imaju jednu od najmodernijih farmi u Hrvatskoj i svojim primjerom pokazuju da se trudom, radom i dobrim poslovnim planom može uspjeti i da u Slavoniji ipak nije sve baš tako crno.
Proširenje farme
Projekt su realizirali uz pomoć europskog novca, u sklopu Mjere 4 Programa ruralnog razvoja, i potporu od 5,2 milijuna kuna. U farmu je ugrađena najsuvremenija oprema renomiranih europskih proizvođača, najvišeg standarda kvalitete. Poseban naglasak stavljen je na ventilaciju, koja je iznimno bitna za uspješnu proizvodnju prasadi. Životinje su pod strogim nadzorom i u kontroliranim uvjetima, i ondje ne postoji mogućnost ulaska bilo kakvog virusa. U potpunosti su zadovoljeni strogi kriteriji primjene Nitratne direktive.

Farmu je na prigodnoj svečanosti 29. listopada prošle godine službeno otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, a s proizvodnjom je krenula nešto ranije, 4. rujna, kada je bilo prvo prašenje.

- U prvoj godini proizvodnje zdravstveni status životinja iznimno je visok pa je proizvodnja prasadi i tovljenika bila jako dobra. Oprasilo 56 krmača, gdje je proizvedeno, odnosno uzgojeno i stavljeno u tov, 1280 komada prasadi – govori nam Ivana Čolakovac-Mijić, koja je i nositeljica OPG-a Čolakovac-Mijić. Uz nju i još jednog člana obitelji zaposleno je još dvoje radnika.

Kapaciteti farme u cijelosti su popunjeni, a zbog iskazanih potreba razmišljaju u skoroj budućnosti proširiti farmu za još 40 krmača i imati ukupno 100 rasplodnih životinja.

- Prasce ne prodajemo, već cjelokupnu proizvodnju prasadi stavljamo u tov, gdje će nam u ovoj prvoj godini za istarski pršut otići oko 450 do 500 komada tovljenika. U sljedećoj godini planiramo povećati proizvodnju svinja za Istru na 800 komada budući da smo uvidjeli da su nam prihodi veći kod produženog tova, jer cijena takvog otkupa ima određenu konstantu - pojašnjava vlasnica.

Isplatilo se
- Jako smo zadovoljni suradnjom s istarskim pršutarima, iznimno su korektni i baš smo na putu u Sveti Petar u Šumi na dogovor oko povećanja proizvodnje i isporuke butova za pršute - kazala nam je proteklog petka. Klanje i obradu svinja za istarski pršut obavljaju u klaonici Brčić iz Vrbanje. Ostatak tovljenika, težine do 120 kilograma, prodaju Obrtu za proizvodnju i preradu mesa Bođirković iz Vukovara.

Što se tiče cijene, supružnici kažu da cijenom nikada nitko nije zadovoljan, niti onaj koji kupuje niti onaj koji prodaje. Mišljenja su da ona može biti i puno bolja, ali i puno gora, pa se, priznaju, moraju pomiriti s trenutnim stanjem. Ostatak trupa, nakon isporuke butova pršutarima, plasiraju kod lokalnih prerađivača suhomesnatih proizvoda. Tu postižu jako malu cijenu, no nadaju se da će se i to u skoroj budućnosti promijeniti nabolje.

Obrađuju 130 hektara zemlje i proizvode 50 posto potrebne hrane za životinje, što, napominju, u velikoj mjeri utječe na održivost i isplativost cjelokupne prizvodnje. Priznaju da bi bilo jako dobro kada bi se u našoj regiji otvorila tvornica za preradu soje jer bi tada koristili sojinu sačmu koja je proizvedena od njihove vlastite soje i pozdravljaju najavu gradnje takve tvornice u Drenovcima, koja će imati veliko značenje za proizvođače.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić OPG Čolakovac-Mijić nazvao je bitnim uporištem za proizvođačku organizaciju u sektoru svinjogojstva, za buduću klaonicu u Otoku i oporavak poljoprivredne proizvodnje na krajnjem istoku Hrvatske.

Stjepo Mijić ističe da je investicija u koju su ušli opravdala njihova očekivanja, unatoč mnogim problemima na samom početku proizvodnje.

Marija Lešić Omerović
SVINJOGOJCIMA POTREBNI MENADŽERI
“Trenutno stanje u svinjogojstvu je nikakvo jer nam cijenu svinja određuje neka druga država. Smatram da nemamo dovoljan broj svinja za trgovačke lance jer svaki proizvođač želi i pokušava sam plasirati svoju robu. U Hrvatskoj bi trebali imati organizaciju koja će voditi prozvodnju i prodaju svinjskog mesa i mesnih prerađevina. Ne bi je trebali voditi proizvođači svinja nego ekonomski stručnjaci ili menadžeri, vični dogovoru i prodaji proizvoda. A svi mi proizvođači trebali bi se dogovoriti o cijeni koja zadovoljava naše potrebe”, kaže Stjepo.
Možda ste propustili...

ZA ODGOJNO-OBRAZOVNE DJELATNIKE

Kako komunicirati s roditeljima

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca