Mozaik
VJEROVALI ILI NE

Zdelarove puhare
teže su od šest kg
Objavljeno 18. listopada, 2020.
Slatinski „kralj puhara“ Zdenko Zdelar (50), potvrdio je svoju dominaciju među gljivarima. Prije nekoliko dana našao je neke manje gljive u slatinskom prigradskom naselju Novom Senkovcu, našao je nešto gljiva i u okolici Slatine, a na opsežniju „potragu“ potaknule su ga i objave na društvenim mrežama u kojima se gljivari hvale svojim pronalascima. I bilo je uspješno: našao je dvije puhare veće i teže od svih koje je pronašao u svojoj gotovo 40-godišnjoj „gljivarskoj“ karijeri.

– Ove dvije velike puhare našao sam također u prigradskom naselju Slatine, ali na drugoj, papučkoj strani, u Lukavcu. Jedna je teška točno šest kilograma, a druga ima 6,075 kg. I ranijih godina nalazio sam izuzetno velike puhare, a najteža je težila 4,2 kg - kaže Zdelar. Zanimljivo je da se puhare mogu naći na istim mjestima gdje su se i ranije nalazile. Zdelarovo iskustvo kaže da je pronalazio puhare samo metar-dva dalje od mjesta gdje ih je pronalazio ranijih godina. Zahvaljujući tomu, i on ima svoja ‘standardna‘ nalazišta, na područjima Čađavice, Novog Senkovca, Slatine i Lukavca.

– Gljivarenjem se bavim još od djetinjstva, odnosno otkako sam krenuo u školu. Rodom sam iz Čađavice, tamo sam proveo djetinjstvo i počeo tražiti gljive u okolnim šumama. Prve ‘moje‘ gljive bile su brestovače, zatim sam nalazio vrganje, i kako sam odrastao tako sam širio svoje znanje o gljivama. Učio sam slušajući druge, a u traženje gljiva često sam išao sa starijima i svaki put kad bismo pronašli neku novu vrstu gljiva slušao sam što ljudi govore i to sam pamtio. Sada su druga vremena, pa se i preko interneta mogu naći neke stvari. Član sam i dviju FB grupa, Gljivari – Podravina i Gljive naših šuma, pa ako nešto ne znam, ili nisam siguran, to mogu kod njih provjeriti.

Zdenko je dugogodišnje iskustvo stekao gljivarenjem s ljudima koji dobro poznaju gljive. Danas i on dobro poznaje sve gljive koje rastu u šumama na slatinskom području. Kaže da nikad nije isprobavao nepoznate vrste gljiva ako nije bio sto posto siguran da su jestive, odnosno ako ih već netko iz njegova okruženja nije kušao. Inače, i Zdenko, kao i svi članovi njegove obitelji, voli gljive. U ‘potragu‘ ide njegova majka, supruga ide samo s njim, a djeca više vole gljive kad su pripremljene na stolu. P.Žarković
Velika puhara
Velika puhara (Langermania gigantea, još se naziva velika ćelavica, ili divovska puhara), najveća je puhara i jedna od najvećih gljiva uopće. Može narasti i do metar u promjeru i težiti i do desetak kilograma. Dok je mlada bijele je boje, jestiva i ukusna, ugodna mirisa, a starenjem mijenja boju i prestaje biti jestiva.
Najčitanije iz rubrike