Kultura
ENI KATARINI HALER 38. NAGRADA GJALSKI

Osječanka najmlađa u povijesti dodjele
Objavljeno 19. listopada, 2020.
Ena Katarina Haler, 24-godišnja književnica iz Osijeka dobitnica je ovogodišnje, 38. nagrade Gjalski koju za najbolje prozno ostvarenje dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, u spomen na velikana hrvatske književnosti Ksavera Šandora Gjalskog.


Nadohvat je prva knjiga i prvi objavljeni tekst, koji je ove godine bio u finalu književne nagrade Tportala i u finalu je za Nagradu Fran Galović. Upravo u Gredicama, gdje je Gjalski rođen, objavljeno je ime dobitnice, najmlađe u povijesti dodjele ove nagrade, koja će joj svečano biti uručena u subotu, 24. listopada.


Član prosudbenog povjerenstva Ivica Matičević je istaknuo da je riječ o stvarnoj priči o kontroverznim zbivanjima iz naše novije povijesti. Nadohvat je dirljiv ispovjedni tekst, autentičan dokument ruralnog življenja banijskog kraja u neprestanom izmjenjivanju ratova i poraća koji autorica vještom literarizacijom usložnjava do snažnog antiratnog romana, istaknuo je Matičević.


- Nije običaj da se Nagradom Gjalski nagrađuje prva knjiga nekog pisca. No, roman Nadohvat nedvojbeno je velik roman. Ne zbog toga što ima gotovo 500 str., jer se čitajući i ne primjećuje koliko je opsežan. Čini se kao da je, premda je navodno nastajao gotovo desetljeće, pisan s lakoćom i, suprotno očekivanjima iz najava, ne opterećuje višegodišnjim spoznajama iz arhivskih istraživanja te skupljenim pričama i podacima. Maestralno, kao da ih je prije toga mnogo napisala, autorica vodi priču koja je u hrvatskoj književnosti - pa i ne samo u fikciji nego i u znanstvenoj, povijesno i administrativnoj fakciji – još rijetkost. O mjestu Zrinu koje je u Drugom svjetskom ratu kao ustaško na više desetljeća doslovno izbrisano s lica zemlje i ušutkano u sjećanjima. Haler je toj obiteljskoj tragičnoj priči dala glas, ali to dojmljiviji, to zvučniji što ga nije obojila očekivano teškim bojama i gorčinom, nego je takvu priču pretvorila u antiratni iskaz, bez u nas očekivanoga i uobičajeno uvriježenoga lijevoga i(li) desnoga

- Klasičan, ali inovativan. Nikako samo povijesni, kako ga najčešće opisuju. Jednostavno zanatsko majstorstvo. Iza takva spoja sadržaja i kultiviranoga stila gotovo je nestvaran mladi talent, ženski glas, koji se izdvaja i ne samo u tekućoj književnoj produkciji - obrazlaže članica Povjerenstva Božica Brkan. N.Vek.
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike