Kultura
NATJEČAJ ZAGREBAČKOG HNK-A

Moniki Herceg nagrada za suvremeni dramski tekst
Objavljeno 18. listopada, 2020.
Među 166 pristiglih dramskih tekstova na Natječaj za suvremeni dramski tekst koji je HNK u Zagrebu pokrenulo 2019., najboljim je izabran tekst nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg Gdje se kupuju nježnosti jednoglasnom odlukom ocjenjivačkoga suda koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović.


- Tijekom razdoblja pauze svijeta, a moguće je da bi se to da nije bilo tog prisilnog zaustavljanja sve dogodilo znatno kasnije, otkrila sam čitajući neke suvremene autore dramu kao novu ljubav. Zaista sam se zaljubila u dramu, kao i prije u poeziju, izvan pameti i počela i pisati. Uvijek kad čovjek pronađe neku novu ljubav, to je već samo po sebi veliko veselje, a još ako se dogode ovakve prilike da ta ljubav može odmah zaživjeti na pozornici, onda je možda riječ i o čudu. U svakom slučaju, čini mi se da je ovo priča koja se tiče mnogih naših odrastanja, naših povijesti jer ona je borba i za goli život i za ljubav, za jednakost, za naše bolje budućnosti, i drago mi je da će igrati baš u HNK-u, samom živućem srcu drame - rekla je Monika Herceg.

Ovaj je natječaj prvi takve vrste u HNK-u u Zagrebu nakon 1969. Dramaturginja Mirna Rustemović rekla je kako su tekstovi bili tematski, stilski i poetički različiti, a sam odabir težak.


- Bilo je vrlo teško izdvojiti u uži izbor 10 tekstova. Monika Herceg je originalna autorica, glas koji ne pripada nikakvoj grupi. Ona je prije svega pjesnikinja u onomu gordom smislu, arogantno avangardnom, ne kao osoba nego kao pjesnik. Monika smatra da se ovaj svijet i društvo mogu promijeniti i da ih jezik može promijeniti, te je nastavljačica jedne dugačke linije pjesnika koji su to činili - istaknuo je ravnatelj Drame Ivica Buljan.


Intendantica Dubravka Vrgoč zadovoljna je odzivom pisaca različitih generacija i opredjeljenja:


- Osobito veseli što je bilo vrlo mnogo mladih pisaca, što govori o budućnosti teatra, i zahvalni smo svakoj osobi koja se prijavila na natječaj.
Dio monologa iz pobjedničke drame čitale su glumice Jadranka Đokić, Ksenija Marinković i Darija Lorenci Flatz. Plan je dramu izvesti 2021. N.Vek.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u