Novosti
STRUČNA UDRUGA ZA PLIN

Hrvatska spremna za sezonu grijanja
Objavljeno 16. listopada, 2020.
Hrvatska je spremna za nastupajuću sezonu grijanja i svi su plinski kapaciteti popunjeni, istaknuo je u petak predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) Dalibor Pudić najavljujući na konferenciji za novinare 35. međunarodnu znanstvenu stručnu konferenciju stručnjaka za plin.

Ta se konferencija tradicionalno održava u svibnju, no ove je godine termin pomaknut zbog pandemije COVID-19 te će se virtualno održati od 21. do 23. listopada, a očekuje se oko 300 sudionika. Najavljujući konferenciju, Pudić je istaknuo da bez energetskih ušteda nije moguće postići Europu bez štetnih emisija, odnosno da su svi planovi da se štetne emisije svedu na nulu.

"Sve ide prema elektrifikaciji, sada 16 posto ukupne potrošnje energije u svijetu otpada na električnu, od čega samo nešto više od pet posto čini energija iz obnovljivih izvora energije", rekao je.

U Europi najveći udjel u proizvodnji električne energije i dalje čini ugljen, što bitno zagađuje okoliš. Međutim, posljednjih godina u razvijenim zemljama došlo je do pada emisija, što je posljedica prelaska na plin. U Hrvatskoj se, kaže Pudić, godišnje troši 27 teravatsati (TWh) plina i 17 TWh električne energije. Plin ima značajno manje emisije ugljika nego druga fosilna goriva te gotovo zanemarivu emisiju čestica sumpora i dušika. Istovremeno naša zemlja ima i jako dobru plinsku infrastrukturu za razliku od zemalja u okruženju, naglasio je. H
LNG terminal zakupljen na tri godine
Iako je u svijetu potrošnja plina porasla za dva posto na godišnjoj razini, potrošnja LNG-a porasla je za 13 posto, a što nam, ističe Pudić, govori o važnosti LNG-a. “LNG povećava tržište i time povećava konkurenciju, dakle snižava cijene. Hrvatska je u prednosti jer je na početku transportnog sustava, pa na taj način ne samo što neće drugima plaćati transportne troškove nego će i drugima te troškove naplatiti”, rekao je Pudić referirajući se ne krčki LNG terminal. Naveo je i da je sav kapacitet terminala zakupljen za iduće tri godine, a do 2027. za više od 80 posto.
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

Najčitanije iz rubrike