Regija
VATROGASTVO PRED NOVIM IZAZOVIMA

Zbog korone i potresa puno više intervencija
Objavljeno 17. listopada, 2020.
Odradili su više od 21.000 aktivnosti u pandemiji za potrebe građana, u njih je bilo uključeno više od 73.000 vatrogasaca
ŽUPANJA - Vatrogastvo je u ovoj godini, prema riječima Slavka Tucakovića, glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske, koji je u četvrtak boravio u Županji, imalo jako tešku, napornu i dugačku sezonu, ali i sam rad, počevši od koronavirusa, potresa u Zagrebu, gdje se cijela Hrvatska solidarizirala, do protupožarne sezone.Iznio je podatak da je u priobalju u odnosu prema prošloj godini bilo 200-tinjak požara više, a u cijeloj Hrvatskoj, s kontinentom, oko 1000 manje.

Bolji ustroj
- Napor je bio velik, kao i angažman vatrogasaca. Odradili su više od 21.000 aktivnosti u pandemiji za potrebe građana u jedinicama lokalne samouprave, poštujući sve odredbe lokalnih i županijskih stožera, kao i Nacionalnog stožera civilne zaštite. U njih je bilo uključeno više od 73.000 vatrogasaca a da ne govorim o protupožarnoj sezoni i o požarom zahvaćenoj površini. Srećom, nismo imali požare katastrofalnih razmjera, što govori o dobroj pripremljenosti i koordiniranosti svih vatrogasnih snaga - ustvrdio je.

U pomoć građanima Zagreba, pogođenima potresom, uključeno je 13 županija i ondje se doista vidjelo veliko srce svih vatrogasaca u Hrvatskoj i način funkcioniranja.

- Pred nama je sada puno novih izazova, primjena novog zakona o vatrogastvu i donošenje novih statuta. Sljedeće su godine izborne skupštine, od DVD-ova do županijskih vatrogasnih zajednica, i suradnja s jedinicama lokalne uprave, županijama i s državnom razinom. Sada je vrlo jasno rečeno da će novi vatrogasni zapovjednici izdavati suglasnosti za imenovanje nižih razina i ustrojstveno ćemo se moći još malo bolje posložiti – zaključio je.

Govoreći o tehnici i opremi, čija nabava, ustvrdio je, jest i mora biti stalan i kontinuiran proces, Tucaković je podsjetio da je raspisan natječaj za nabavu još 77 kombija i 54 pick-up vozila, a otvaranje ponuda bit će oko 12. studenoga. Krajem godine je i prva isporuka trećine novih vatrogasnih vozila nabavljenih preko Ministarstva unutarnjih poslova.

Naime, vatrogasci će iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma ove godine za nabavu vozila, opreme i osposobljavanje djelatnika dobiti 40-ak milijuna kuna. Do znatnog povećanja sredstava, što je za kvalitetno i učinkovito funkcioniranje vatrogastva iznimno važno, došlo je 2018., zahvaljujući izmjeni pravilnika kojom je izdvajanje za vatrogasne zajednice povećano s pet na 20 posto ukupnih sredstava za općekorisne funkcije šuma.

Vozila i oprema
Novost je i da se sredstva namijenjena vatrogasnim zajednicama više neće fokusirati samo na priobalna područja, nego je omogućeno da se opremaju i postrojbe na kontinentu.

- To je nešto što je sada već opipljivo i na računu Vatrogasne zajednice sada imamo 31 milijun kuna od općekorisne funkcije šume. Platit će se vatrogasna vozila, a od ostatka novca, sukladno s iznosima koje ima svaka županija, ići će se u nabavu nove opreme - najavljuje. U pripremi je i raspisivanje natječaja za kupnju šumskih vatrogasnih vozila u sljedeće četiri godine. Vatrogastvo će, zaključuje glavni zapovjednik Slavko Tucaković, krajem ove godine dobiti novu Strategiju razvoja u Republici Hrvatskoj, u skladu s nacionalnom strategijom razvoja, i ona je, naglasio je, u vrlo visokoj fazi izrade.

Što se tiče Vukovarsko-srijemske županije, tradicija vatrogastva u njoj je duga 146 godina, a djelatnost zaštite od požara provode tri javne vatrogasne postrojbe, s ukupno 83 profesionalna vatrogasca, 28 središnjih DVD-ova i 25 ostalih te jedna profesionalna i dvije dobrovoljne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu.

U vatrogasnim društvima djeluje ukupno 2739 članova, raspolažu s 30 vatrogasnih domova i 19 vatrogasnih spremišta.

Na raspolaganju imaju 75 vozila za gašenje požara, 11 za tehničke intervencije, tri vozila za spašavanje s visina, 25 kombija i nekoliko traktorskih cisterni i ostalih vozila.

Marija Lešić Omerović
U NAJISTOČNIJOJ ŽUPANIJI LANI 240 POŽARA
U prošloj godini je na području Vukovarsko-srijemske županije, prema izvješću predsjednika Vatrogasne zajednice Antuna Jelića, koje će u srijedu, 21. listopada, razmotriti i Skupština VSŽ-a, zabilježeno 240 požara, 215 tehničkih i 36 ostalih intervencija. Javne vatrogasne postrojbe Ilok, Vinkovci i Vukovar su, na temelju Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019., tijekom požarne sezone, poslale 18 profesionalnih vatrogasaca u Interventnu postrojbu DUZS-a u Jelsi na otoku Hvaru.
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike