Kultura
26. DMK: BALETNI ANSAMBL HNK-A U OSIJEKU

Razigrana večer baleta i plesa uljepšala je festival
Objavljeno 17. listopada, 2020.
SLATINA - Večer baleta i plesa na 26. međunarodnom glazbenom festivalu Dani Milka Kelemena u Slatini ispunili su članovi Baletnog ansambla HNK-a iz Osijeka, koji su tako obogatili i dodatno uljepšali sadržaj ovogodišnjega festivala.
Na pozornici velike dvorane Pučkog otvorenog učilišta zaplesali su nastavljači osječke stogodišnje baletne tradicije, čiji je ansambl prošle godine obilježio puno stoljeće od prve cjelovite baletne predstave u gradu na Dravi. Među posljedicama Domovinskog rata je i zatvaranje profesionalnih radnih mjesta baleta u osječkom HNK-u, ali se vrlo brzo formira novi baletni ansambl, koji već 25 godina djeluje honorarno i čeka povoljne uvjete za ponovno službeno otvorenje.


Posljednjih desetak godina ansambl uspješno vodi umjetnički ravnatelj Vuk Ognjenović, čijim je zalaganjem i sudjelovanjem ostvaren niz samostalnih baletnih predstava, poput Licitarskog srca Krešimira Baranovića, Petra Pana Brune Bjelinskog, Orašara Petra Iljiča Čajkovskog, ili Vukove moderne Fortune, kao i niz drugih nastupa, među njima i nekoliko na manifestacijama u Slatini. Orašar u izvedbi Baletnog ansambla HNK Osijek ubraja se među najgledanije predstave u povijesti osječkog teatra.


Članovi ansambla u Slatini su i ovaj put izveli atraktivan program koji je osmislio baletni majstor i koreograf Vuk Ognjenović. Solo nastupe imali su Rafael de Moura Rodriguse, koji je plesao na glazbu Elisa Regine (Sao Paolo) i Georgesa Bizeta (Carmen), Laura Špindel plesala je na glazbu Adolphea Adama (Le Corsaire) i Helena Horvat, koja je plesala na glazbu Camillea Saint-Saensa (Smrt labuda). U parovima i skupno nastupili i Anja Bašnec, Lucija Firi, Maria Holjevac, Lucija Horvat, Tessa Ljubić, Laura del Carmen Velasco Farrera, Vanja Dušić, Danijel Novoselac i Vuk Ognjenović. Program je sadržavao doista različite plesne izričaje, od klasičnog i modernog baleta do suvremenog plesa, a sve točke izvedene su besprijekorno i, rekli bismo, doista proživljeno. Posebno je neobičan i atraktivan bio završetak programa, nastup gotovo svih plesača u izvedbi skladbe Kevina MacLeoda Kamo nas vodi, za koju je koreografiju načinila Tessa Ljubić. Suvremeni ples s akrobatskim elementima, pun energije i gotovo savršeno uvježbanih i usklađenih pokreta izazvao je pravo oduševljenje publike koja nije štedjela dlanove. Slatinska je publika, međutim, i sve ostale izvedbe toplo pozdravila, jer su izvedene na visokoj profesionalnoj razini.

Zbog aktualne situacije otkazan je za petak najavljeni koncert mladog pijanista Ivana Vihora, a festival će završiti u nedjelju nastupom Cantus Ansambla za suvremenu glazbu pod vodstvom Berislava Šipuša. P. Žarković
Izvrstan prijam publike
Večer baleta i plesa koji smo izveli na Danima Milka Kelemena u Slatini kolažni je program u kome smo predstavili gotovo sve plesne vrste koje možemo kao ansambl izvesti. Slatinska publika izvrsno nas je primila, a siguran sam da je program bio zanimljiv i mlađem dijelu publike, posebno zbog suvremenog plesa koji mladi inače vole. Već smo nekoliko puta nastupili u Slatini, i rado se vraćamo jer smo uvijek srdačno primljeni - kaže Vuk Ognjenović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike