Ekonomija
NOVA TRANSAKCIJA

Enterprise Investors preuzeo PAN-PEK
Objavljeno 17. listopada, 2020.
Iz poljskog Enterprise Funda VII priopćeno je kako su postigli dogovor kojim će preuzeti preostalih 35 posto udjela u PAN-PEKU, vodećem hrvatskom proizvođaču pekarskih proizvoda i lancu pekarnica.

Enterprise Investors, koji upravlja tim fondom privatnog kapitala, dogovorio je otkup udjela od Ivana Paraća, osnivača PAN-PEKA. Vrijednost transakcije nije otkrivena, a finalizacija transakcije uvjetovana je dobivanjem odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. PEF VII u prvoj je fazi, u svibnju 2018., preuzeo 65 posto udjela u društvu, nakon finalizacije nove transakcije postat će stopostotni vlasnik PAN-PEKA.

PAN-PEK je osnovan 1992. i jedan je od najvećih proizvođača zamrznutih pekarskih proizvoda u regiji Adria. Društvo svojim proizvodima opslužuje moderne trgovačke lance u Hrvatskoj i upravlja vlastitom prodajnom mrežom pekarnica, prije svega u Zagrebu, ali i u drugim hrvatskim kontinentalnim gradovima, kao i na jadranskoj obali. Trenutno ima 65 prodajnih mjesta. PAN-PEK prodaje različite vrste kruha, bageta i sendviča u trgovačkim lancima i u vlastitoj maloprodajnoj mreži. U posljednje dvije godine kontinuirano razvija svoj portfelj proizvoda kako bi svojim kupcima ponudio najbolje proizvode. Glavna proizvodnja je u Zagrebu, a drugi, manji, proizvodni pogon smješten je u Đakovu.

“Željeli bismo zahvaliti gospodinu Paraću na partnerstvu u posljednje dvije godine. Gospodin Parać je vrlo iskusan i uspješan poduzetnik, za čijeg je upravljanja PAN-PEK kontinuirano osvajao nove kupce i otvarao nova prodajna mjesta te u 2019. godini postigao rekordnu prodaju od 36 milijuna eura. Nastavit ćemo njegove napore da osnažimo PAN-PEKOVU vodeću poziciju u regiji Adria pod upravljačkom palicom aktualnog glavnog izvršnog direktora, Jánosa Királya”, stoji u izjavi Michała Kędzia, partnera u Enterprise Investorsu, odgovornog za ovu investiciju. D.Kuštro
Pecivo i kolače proizvodi 917 poduzetnika
Prema podatcima koje je objavila Fina o poslovanju poduzetnika u djelatnosti proizvodnje kruha; proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača u 2019. godini, Pan-Pek je na drugom mjestu i po ostvarenim prihodima (270 milijuna kuna) i po ostvarenoj dobiti (19,4 milijuna kuna). U toj djelatnosti, prema podatcima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja za statističke potrebe, poslovalo je 917 poduzetnika, kod kojih su registrirana 15.884 zaposlenika, što je u odnosu prema prethodnoj godini povećanje broja zaposlenih za 1,7 posto.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike