Osijek
STIGLA PRVA TURA CJEPIVA

Cijepljenje protiv gripe počinje u ponedjeljak. Broj doza ograničen
Objavljeno 17. listopada, 2020.
Drugi dio doza stiže u studenome, treći najvjerojatnije u prosincu, pa se pacijente moli za strpljenje

Cijepljenje protiv gripe ove godine počinje u ponedjeljak, 19. listopada, a cjepivo je besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine naručio četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe, koje će, kao i dosadašnjih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe. Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a nabavljeno je 460.000 doza, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine. Naime, početkom se godine od liječnika koji cijepe tražilo da na temelju odaziva na cijepljenje procijene potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 449.300 doza, a nabavljeno 460.000 doza.

Nepredviđen interes

No, kako se cjepivo naručivalo u travnju, kada se još nije znalo u kolikoj će se mjeri koronavirus širiti te kakva će biti situacija u jesen, liječnici obiteljske medicine nisu naručili znatno više doza nego prošlih sezona. No strahovito brzo širenje koronavirusa sada je uplašilo većinu građana pa je nastala prava pomama i za cjepivom protiv gripe te je već sada evidentno da u prvom valu cijepljenja neće biti dovoljno doza za sve koji su se iznenada odlučili cijepiti. Zbog povećanog zanimanja, što se nije moglo predvidjeti početkom godine, sada je ipak u tijeku nabava dodatnih 130.000 doza.


​Trenutno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva će se tjedna distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza očekuju se početkom prosinca.


- Nama je u Zavodu za javno zdravstvo u Osijeku u četvrtak stiglo 13.800 doza, a za mjesec će dana stići još 15.100 doza cjepiva. To je ukupno 28.900 doza cjepiva i ova je narudžba rađena isključivo prema zahtjevu liječnika obiteljske medicine s područja Osječko-baranjske županije, a koji su cjepivo naručivali u travnju. To nije bitno više cjepiva nego lani, a sada se dogodilo da imamo povećan interes. Ono što je bitno reći jest da će svaki liječnik obiteljske medicine dobiti točno onoliko doza koliko ih je naručio, ali u dva navrata. Sada se svakom šalje prvi dio narudžbe, a za mjesec će dana stići i drugi dio. Svi oni koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje, mogu naručiti cjepivo u ljekarnama pa se cijepiti kod svog odabranog liječnika ili čak u nekim ljekarnama - naglašava prof. dr. sc. Karlo Kožul, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.
Samo naručeni

Da je interes veći nego ikada prije, potvrđuje i jedna liječnica obiteljske medicine, koja priznaje kako je u travnju naručila 150 doza cjepiva za svoju ambulantu, a već sada ima upisano 300 zainteresiranih pacijenta. U Domu zdravlja Osječko-baranjske županije kažu i kako se izrađuje dinamika radnog vremena isključivo za cijepljenje pacijenata.


- Jako je važno reći da će svatko tko je naručen za cijepljenje dobiti točno vrijeme kada treba doći i maksimalno će se izbjegavati susretanje pacijenta u čekaonicama i ordinacijama. Odnosno, nitko ne može samoinicijativno, bez najave i termina, doći na cijepljenje - naglašava Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.
Kako bi ove godine, kada već ne mogu od koronavirusa, svoje djelatnike zaštitile bar od gripe, neke tvrtke naručile su cjepivo od ljekarnika za sve svoje djelatnike koji se žele cijepiti, a među njima su, neslužbeno doznajemo, i neki osječki fakulteti te privatne tvrtke.


Nefreteta Z. Eberhard
U VEĆINI LJEKARNI CJEPIVO RASPRODANO
Ljekarne su ove jeseni nabavile 90.000 doza cjepiva protiv gripe, no zbog velikog zanimanja u gradovima su doze rasprodane, tako da se nešto cjepiva može nabaviti još samo u manjim mjestima, doznaje se u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK).

"Prije tri tjedna došla je prva pošiljka od 50.000 doza cjepiva i vrlo brzo je sve izdano pacijentima. Ovih su dana došle dodatne količine, nešto manje od 40.000 doza, a, prema informacijama s terena, cjepiva više nema u ljekarnama, naročito u velikim gradovima", rekla je Hini Ana Soldo, predsjednica HLJK-a. Dodatnih 20.000 doza cjepiva ljekarne očekuju tek u prosincu.
U KREŽMINOJ NE
U osječkom ZZJZ-u kažu da ove godine neće biti cijepljenja u Krežminoj ulici. "Sve će doze biti isporučene obiteljskim liječnicima, a kako se kod nas obavlja testiranje na koronavirus, molimo građane da ni slučajno ne dolaze zbog cijepljenja protiv gripe", upozorio je prof. Kožul.
Zbog povećanog zanimanja, što se nije moglo predvidjeti početkom godine, u tijeku je nabava još 130.000 doza
Možda ste propustili...

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije