Osijek
PAMETNI SUSTAVI I TEHNOLOGIJE

FERIT je uspio održati kontinuitet svoje konferencije
Objavljeno 17. listopada, 2020.
Konferencija je dala priliku sudionicima da razmijene znanstvene ideje i unaprijede kontakte

Govorom dekana Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), prof. dr. sc. Drage Žagara, u petak je u hotelu Osijek zatvorena trodnevna međunarodna znanstvena konferencija International Conference on Smart Systems and Technologies 2020.

I u svom je četvrtom izdanju konferencija imala cilj da istraživačima i stručnjacima omogućiti platformu za razvoj i širenje znanstvenih i stručnih spoznaja iz područja pametnih sustava i tehnologija, u prvom redu iz elektrotehnike, računarstva, komunikacijskih tehnologija, automatike, robotike, ali i svih drugih interdisciplinarnih područja i primjena.

Unatoč krizi izazvanoj koronavirusom, kada trpe sva društvena događanja, FERIT, domaćin i organizator, ipak je uspio održati kontinuitet ove renomirane konferencije, i to na razini koja se nije bitno razlikovala od prijašnjih, s čak 340 sudionika, od kojih je 230 sudjelovalo virtualno.

- Unatoč situaciji uspjeli smo sačuvati fizički dio konferencije, osim virtualnog dijela koji je išao online, s relativno velikim brojem posjetitelja, te smo zadržali kontinuitet i uspjeli na određen način zaokružiti konferenciju koja je ipak dala priliku znanstvenicima, studentima i svim drugim sudionicima da razmijene svoje znanstvene ideje, unaprijede svoje kontakte i razviju svoje mreže - kazao je dekan Žagar, osvrnuvši se i na sadržajni dio konferencije za koji je zaslužno 90 autora iz 10 zemalja.

- Radova smo imali gotovo jednako kao i na posljednjoj konferenciji, od 54 prijavljena odabrano ih je 37, te su izloženi u okviru deset sekcija. Imali smo i četiri radionice, deset tehničkih zasjedanja, dva pozivna predavanja svjetskih znanstvenika i dva tehnička predavanja, što govori o tome da je konferencija bila iznimno uspješna i mi smo jako zadovoljni - zaključio je Žagar.

Ivan Alilović
37

recenziranih radova izloženo je u okviru 11 sekcija, a svi će biti objavljeni u zborniku radova u sklopu IEEE baze
PODRŠKA RENOMIRANIH ORGANIZACIJA
Konferenciju International Conference on SST 2020 svake godine podržavaju renomirane znanstvene i stručne organizacije poput Ministarstva znanosti i obrazovanja, IEEE Regije 8, Hrvatske Sekcije IEEE, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i HRO CIGRE, uz sponzorstvo niza renomiranih tvrtki, na čelu s tvrtkama Odašiljači i veze kao industrijskim partnerom i AKD-om kao zlatnim sponzorom, čiji su predstavnici Karla Kurjan i Kristina Leko Kuštrak održali tehnička predavanja “Hbb TV usluge”, odnosno AKD u projektima digitalne transformacije.
Najčitanije iz rubrike