Magazin
IVAN MARIĆ

Važan iskorak u izgradnji nove nacionalne e-infrastrukture
Objavljeno 17. listopada, 2020.
VODITELJ PROJEKTA HR-ZOO I ZAMJENIK RAVNATELJA SRCA?

Započeti radovi na uređenju i opremanju podatkovnih centara HR-ZOO preduvjet su za uspostavu buduće nacionalne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja i važan su iskorak prema ostvarenju konačnog cilja toga projekta, priopćio je Sveučilišni računski centar iz Zagreba.

Sveučilišni računski centar (Srce), koji koordinira i vodi projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), u povodu toga nedavno je priopćenjem izvijestio javnost:

- Početak radova predstavlja važan iskorak prema ostvarenju konačnoga cilja projekta HR-ZOO - izgradnji nove generacije nacionalne e-infrastrukture koja će znanstvenoj i akademskoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge - istaknuo je voditelj projekta HR-ZOO i zamjenik ravnatelja Srca Ivan Marić.

Marić je dodao kako je važan uvjet u organizaciji terminskoga plana svih aktivnosti projekta HR-ZOO bila neprekinutost u isporukama usluga koje Srce pruža akademskoj i znanstvenoj zajednici, a posebnu pažnju su u tom smislu zahtijevali radovi na zgradi Srca:

- Osim što udomljuje većinu računalne i spremišne opreme nužne za funkcioniranje informacijskih sustava kojima Srce upravlja, zgrada Srca važno je mrežno čvorište koje udomljuje neke od ključnih infrastruktura kao što su nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa (CIX), najveće čvorište mreže CARNet i čvorište mreže GEANT - objasnio je Ivan Marić.

Sustavi fizičke i tehničke zaštite dodatno će pak osigurati sigurnost podatkovnih centara, a centralni sustav nadzora i upravljanja mogućnost online uvida u trenutačno stanje pojedinih tehničkih sustava u svim podatkovnim centrima te brzu reakciju:

- Podatkovni centri u Splitu, Rijeci i Osijeku bit će izgrađeni u sklopu postojećih objekata što ograničava njihove kapacitete. Izgradnjom podatkovnoga centra u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj, koji će se prostirati na tisuću i tristo četvornih metara i raspolagati snagom od 1,1 MW (megavat), Zagreb i Hrvatska ponovno će imati podatkovni centar relevantan i adekvatan potrebama moderne znanosti i obrazovanja. To se posljednji put dogodilo 1974., kada je izgrađena zgrada Srca - pojašnjava Marić.

Projekt HR-ZOO strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojemu, osim Srca, sudjeluju CARNet, Institut Ruđera Boškovića, sveučilišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

- Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO je gotovo 200 milijuna kuna, projekt sufinancira Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 posto, a preostalih 15 posto osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, navodi se u priopćenju. (H/DJ)
Možda ste propustili...

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

Najčitanije iz rubrike