Crna kronika
POLICIJSKA AKCIJA "MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA"

U 13 godina predali 340.000 komada vatrenoga oružja
Objavljeno 16. listopada, 2020.

Iz policije još jednom podsjećaju građane da i dalje mogu bez ikakvih kazni, dobrovoljno predati ilegalno oružje i minsko-eksplozivna sredstvai, te se tako riješiti zla iz svoga doma.


Na području cijele Hrvatske, u sklopu kampanje "Manje oružja, manje tragedija", od 1. rujna 2007. do 30. rujna 2020., policija je prikupila 343.492 komada vatrenog oružja, od čega 5227 primjeraka automatskog oružja, 5.501.464 komada raznog streljiva i 5382 kilograma eksploziva. Od 1. siječnja do 30. rujna ove godine prikupljena su 2.542 komada vatrenog oružja, od toga 135 komada automatskog oružja, 143.175 komada raznog streljiva i 112 kilograma eksploziva.


Akcija "Manje oružja, manje tragedija" proglašena je najuspješnijom kampanjom te vrste u povijesti Ujedinjenih naroda.


Razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2020. iskoristili su i građani s područja Policijske uprave brodsko-posavske odlučivši se na dobrovoljnu predaju oružja policiji. Nakon što su policijski pirotehničari dobili poziv građana za dobrovoljnu predaju oružja, od njih su na siguran način preuzeli 233 komada raznog vatrenog oružja (automatsko, rasprskavajuće, ručne bombe, mine te razno dugo i kratko oružje), 2962 komada streljiva za dugo i kratko oružje te 9,8 kilograma eksploziva. U istom vremenu prošle godine dobrovoljno je predano 366 komada raznog vatrenog oružja, 16.170 komada raznog streljiva i 9,6 kilograma eksploziva.


U sklopu spomenute akcije od 1. rujna 2007. do 31. prosinca 2019. policajci su u Brodsko-posavskoj jžupaniji od građana preuzeli 7396 komada raznog vatrenog oružja, 306.881 komad streljiva za dugo i kratko oružje te 287 kilograma eksploziva.


- Akcija "Manje oružja, manje tragedija" traje neprekidno od 2007. godine te pruža građanima mogućnost dobrovoljne predaje oružja bez kažnjavanja. Dakle, protiv građana se neće pokretati prekršajni ni kazneni postupci ako se odluče na dobrovoljnu predaju i pozovu policiju prije nego što im policija sama dođe u pretragu u izvidu prekršaja i započinjanja izvida kaznenih djela i hitnih dokaznih radnji kojim se uređuje kazneni postupak. Kako bi se slučajevi stradavanja osoba sveli na minimum, policija poziva građane da podrže akciju te u slučaju posjedovanja ilegalnog oružja ili pronalaska oružja obavijeste policiju, kako bi oružje izuzeo policijski službenik protueksplozijske službe. Važno je napomenuti da građani nikako ne smiju donositi oružje u policijsku postaju niti ga dirati do dolaska policijskih službenika - poručila je Kata Nujić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske.


Iz policije upozoravaju građane da ne odbacuju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo u smeće, ni na javne i privatne površine, odnosno šume, kanale ili na njive, što može biti vrlo opasno, te dovesti do stradavanja osoba.
Policija također poziva predstavnike institucija i udruga u lokalnim zajednicama, a posebice predstavnike udruga proizišlih iz Domovinskog rata, da se pridruže i podrže ovu kampanju te potaknu na odluku o dobrovoljnoj predaji i druge osobe koje poznaju, kako bi se riješile tog zla iz svog doma i okružje u kojem živimo učinile sigurnijim.


Sandra Lacić
5,5

milijuna komada streljiva predano je policiji u 13 godina
Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

TROJE POGINULIH U UTORAK NA HRVATSKIM CESTAMA

Vozač (44) Audija nije bio vezan

OBAVLJEN OČEVID

Bager usmrtio građevinara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana