Kultura
OPERA PANNONICA NA 26. DANIMA MILKA KELEMENA

"Gianni Schicchi" ujedinio 14 pjevača iz Hrvatske, Srbije i BiH
Objavljeno 16. listopada, 2020.
SLATINA

Slatinska je glazbena publika toplo pozdravila ansambl Opera Pannonica iz Osijeka, koji je nastupio u okviru Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena izvedbom opere Gianni Schicchi skladatelja Giacomoa Puccinija. Ansambl okuplja brojne glazbenike, a u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini Puccinijevu su jednočinku izveli pjevači iz Osijeka i drugih krajeva Hrvatske te gosti iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina i Mostara. Ukupno je 14 solista nastupilo uz klavirsku pratnju Ante Blaževića.


- Ansambl primarno djeluje na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, ali se posljednjih desetak godina počeo širiti i okupljati soliste, bilo pjevače bilo instrumentaliste, iz drugih projekata, iz drugih zemalja, pa čak i iz drugih akademija, pa smo tako mnogo projekata i institucija uspjeli ujediniti pod "jednu kapu" koja se zove Opera Pannonica. Komična jednočinka koju smo izveli u Slatini vrlo je kompaktna, traje samo 50 minuta, a po libretu vrlo je duhovita, opisuje jedan tipičan ljudski odnos vezano uz pisanje oporuke i uz dijeljenje imovine, a to je ono što svaka obitelj pozna ili će upoznati. Tu se vide loše ljudske osobine, pohlepa, prijezir, čak i ljubav koja se rađa između dvoje aktera. Osim toga, publika vrlo dobro prihvaća tu operu, i mi ju rado izvodimo - kaže Berislav Jerković, umjetnički ravnatelj ansambla.


Dekanica osječke Akademije Helena Sablić Tomić i predsjednik Organizacijskog odbora DMK-a i ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Antonio Brzica potpisali su krajem lipnja Sporazum o suradnji dviju ustanova i ovo gostovanje prvi je nastup organiziran na temelju uspostavljene suradnje. Glazbenici osječke Akademije i prije su nastupali u Slatini, ali pod nekim drugim imenima ili pojedinačno.


Posebnu ulogu u izvedbi opere imao je pijanist Ante Blažević, viši umjetnički suradnik, korepetitor na kolegiju pjevanja AUKOS-a. Uz pjevače u operi, svirao je reduction (klavierauszug), klavirsku dionicu koja predstavlja reduciranu orkestralnu pratnju.


- Ovo Puccinijevo djelo često je izvođeno, odlično su razrađeni karakteri likova, a orkestralna pratnja je harmonijski bogata i zahtjevna. Rijetko se izvodi u ovakvim verzijama gdje klavir zamjenjuje cijeli orkestar, ali takve su izvedbe praktičnije, jer se s manjim brojem sudionika lakše organiziraju gostovanja - kaže pijanist.      

Nastup u Slatini Blaževiću je osobito drag jer je Slatinčanin i dobro poznaje sve gradske pozornice. Naime, u Slatini je pohađao redovnu i glazbenu osnovnu te srednju školu, studirao je u Osijeku, a nakon diplomskog ispita radio je u Slatini u glazbenoj školi koja se tada zvala Osnovna glazbena škola Slatina. Od 2008. zaposlen je na osječkoj Akademiji. Počeo je kao asistent, a sada je viši stručni suradnik.


Petar Žarković
Solisti iz Hrvatske, Srbije i BiH
U slatinskoj izvedbi opere Gianni Schicchi sudjelovali su iz Hrvatske solisti Iva Herman (Lauretta), Berislav Jerković (Simone), Blaž Galojlić (Betto), Anja Papa (Nella), Igor Kristo (Gherardo) i Jure Smajić (Marco), scenografiju i kostimografiju izradio je Davor Molnar, klavirska pratnja je Ante Blažević, redatelj i dirigent Berislav Jerković. Solisti iz Srbije bili su Nikola Basta (Gianni Schicchi), Ljubomir Popović (Rinuccio), Dragana Popović (Zita) i Senka Nedeljković (Ciesca) te iz Bosne i Hercegovine Karlo Miličević (Spineloccio/Notaio).
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike