Ekonomija
HGK - ŽUPANIJSKA KOMORA OSIJEK

Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama u Osječkoj županiji
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Dobitnici po kategorijama su osječka tvrtka Mono, PPK Valpovo te našički Nexe d.d.

Osječki Mono, PPK Valpovo i našički Nexe dobitnici su plakete Zlatna kuna za ostvarene rezultate poslovanja u 2019. godini najuspješnijoj maloj, srednjoj i velikoj tvrtki. Plakete su im dodijeljene u četvrtak na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK-a Županijske komore Osijek. Ovom prilikom, jer je i 2019. godinu zaključila pozitivnim poslovnim rezultatom, belišćanskoj tvrtki DS Smith Croatia dodijeljena je plaketa Kristalna kuna kao najboljem velikom trgovačkom društvu u 2016., 2017. i 2018. godini u kojima je, za ostvarene rezultate poslovanja, bila dobitnik plakete Zlatna kuna u kategoriji velikih tvrtki.

Rezime rezultata

Zlatna kuna prestižno je priznanje, koje svakom gospodarskom subjektu s područja Osječko-baranjske županije dolazi kao najbolja potvrda uspješnog poslovanja u protekloj godini, do laureata se dolazi usporedbom 21 ekonomskog kriterija u kojemu se, uz ostalo, vrednuje ukupan prihod, izvoz, dobit, zapošljavanje te materijalna i nematerijalna imovina.

Ipak, ova je dodjela više nego i jedna prije bila u potpunoj sjeni ovogodišnjih događanja u gospodarstvu kreiranih pandemijom COVID-19.

Tako je i domaćin Zoran Kovačević, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Osijek, podsjetio kako se "Kune" tradicionalno dodjeljuju u lipnju, ali ove godine je, zbog poznatih razloga, predaja završnih računa s kraja ožujka odgođena na kraj lipnja i dodjela se mogla održati tek sada. ​U uvodnoj riječi Kovačević je rezimirao rezultate ukupnog osječko-baranjskog gospodarstva u 2019. godini.

"Ono je u prošloj godini poslovalo pozitivno. Ostvaren je prihod veći od 28 milijardi kuna, ali za 500 milijuna kuna je manji u odnosu prema 2018. godini. No isti je iznos, 500 milijuna kuna viška prihoda nad rashodima. Izvozni rezultati su na razini 5,5 milijardi kuna, s tim što smo više izvozili nego uvozili, i to za dvije milijarde kuna. No, iako se činilo kako to nas ne pogađa, problemi u trgovinskom ratu između Kine i SAD-a, a potom i situacija vezana za Brexit, lokalni izvoznici u segmentu automobilske industrije, strojogradnje, pa i papirne industrije, bili su izravno pogođeni i došlo je do oscilacija. Izvoznici su poslovali pozitivno, ali je taj iznos manji na približno 500 milijuna kuna izvoznih aktivnosti", rezimirao je Kovačević. Osvrnuo se i na projekcije za ovu godinu.

"U ukupnosti neće to biti dobra godina. Godina koju nazivamo ‘godinom preživljavanja‘ sigurno ne može biti ta u kojoj vrednujemo razvojne rezultate. Naravno da i u takvoj situaciji imamo sustave koji su tradicionalno dovoljno jaki i izvozno orijentirani i oni će zabilježiti pozitivne poslovne rezultate. No sigurno da u nominaciji kao što smo imali u 2019. godini neće biti ni približno toliko tvrtki", najavljuje Kovačević. Na tu temu ponovno je upozorio na kretanje likvidnosti realnog sektora i opasnost aktiviranja spirale insolventnosti te na strah od gašenja tvrtki.

Ulazak u pozitivu

"Od ožujka do kolovoza vidljivo je da je bilo više ugašenih nego novootvorenih tvrtki, ali rujan i otvaranje tržišta doveli su da ponovno ulazimo u pozitivu, ali ona neće biti ni približno tolika kao što je bila prethodnih godina", zaključio je Kovačević.

Plaketu je u ime tvrtke Mono primio Denis Sušac, direktor tvrtke, a u ime valpovačkog koncerna Slaven Mijatov, član Uprave. Stjepan Ergović, predsjednik Uprave, sa zadovoljstvom je u ime našičkog Nexea d.d. primio "Kunu". On je ujedno zahvalio u ime nagrađenih. Naposljetku, Kovačević je Kristalnu kunu uručio Toniju Biliću, članu Uprave DS Smith Belišće. Svim dobitnicima čestitao je i Dragan Vulin, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije.
Dario Kuštro

DENIS SUŠAC:

Ovo je dokaz kontinuiteta

Osječka tvrtka Mono u 2019. godini ostvarila je ukupni prihod od 32,3 milijuna kuna uz dobit razdoblja od nepunih 17 milijuna kuna.

“Ovo je za nas peta Zlatna kuna i mislim da je to dokaz kontinuiteta. Ovome je svakako pridonijela stručnost naših radnika i odanost poslu tijekom proteklih 18 godina. Nastavit ćemo ovaj trend”, rekao je direktor Denis Sušac.

TONI BILIĆ:

Zadržati broj zaposlenih

Toni Bilić, član uprave DS Smith Belišće Croatia, svjestan je kako su pred njima i dalje veliki izazovi i rizici.

“Jedan od prioriteta nam je bilo zadržavanje broja zaposlenih. Orijentirani smo na izvoz, no imamo, dijelom, sreću što smo dio velike grupacije i velik dio svojih proizvoda prodajemo unutar grupe, tako da nam je to olakšalo cijelu situaciju”, rekao je Bilić.

STJEPAN ERGOVIĆ:

I dalje dobar model

Nexe d.d. prošle je godine ostvario ukupni prihod od 598,5 milijuna kuna, uz ostvarenu dobit od 81 milijuna kuna, uz 417 zaposlenih.

“Unatoč koronakrizi i u ovoj godini očekujemo rast od bar pet do deset posto.

Riječ je o trudu i stalnom ponavljanju dobrih rezultata i modela koje smo već primijenili”, rekao je Stjepan Ergović, predsjednik Uprave Nexea.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora