Regija
"SLAVONSKO SRCE" POKRENULO HUMANITARNU AKCIJU

Za bolesnog Andreja dostojan dom umjesto ruševine
Objavljeno 12. listopada, 2020.
O dječaku s posebnim potrebama i bolesnoj majci brine se nezaposleni otac i suprug
ILAČA

Malom su Andreju samo tri i pol godine, dijete je s posebnim potrebama koje nezaposleni roditelji vode liječnicima od Vukovara i Osijeka do Zagreba, a tročlana obitelj živi u trošnoj iznajmljenoj kući u Ilači, selu u tovarničkoj općini.

Majka Kristina (35) boluje od epilepsije, a otac Mario Jakab (35) zbog cjelodnevne brige o sinu i supruzi ne može raditi, tek povremeno zaradi ponešto radeći u selu, za nadnicu, pa obitelj preživljava sa skromnim primanjima.

Humanitarna udruga "Slavonsko srce" iz Tovarnika, koja pomaže siromašnim slavonskim obiteljima, pokrenula je stoga akciju "Pomoć za Andreja", a cilj je prikupljanje novca za kupnju kuće obitelji Jakab. Novi dom te male obiteji bila bi kuća od 45 kvadrata stambenog prostora, izgrađena u poslijeratnoj obnovi u Ilači, a u spomenutoj udruzi kažu kako je nakana, uz pomoć dobrih ljudi, prikupiti 60.000 kuna. Tim bi se novcem za Andreja i njegove roditelje kupila kuća, riješilo pitanje priključaka, žbukanje...

- Zbog Andreja nam je najteže jer raste u kući koja se ruši, puna je vlage, zimi teško možemo ugrijati dvije sobice u kojima živimo - kaže otac Mario, koji je, uz pomoć prijatelja, uspio malo "srediti" trošne zidove i podove pa ne plaćaju najam kuće u kojoj žive protekle četiri godine.

Andrej je zaigrano dijete, no vrlo teško hoda, govori tek nekoliko riječi, a ima i malformacijski sindrom, pa roditelji žive u dodatnoj brizi i neizvjesnosti glede operacije zbog pogrešno sraslih kostiju glave.

- Voljela bih raditi s djecom poput Andreja, kojima je potrebna posebna skrb - kaže majka Kristina, inače njegovateljica koja je na tom poslu prije godinama i radila, no njezina je bolest napredovala i zbog napadaja se ne usudi ostati sama s dječakom. Suprug Mario radio je više poslova, no Andreja i Kristinu više ne može ostaviti same. Zbog posla je putovao i u Vukovar i okolicu Županje, prije je zajedno sa suprugom išao i u berbu jabuka kako bi zaradili, a ujedno je tako mogao i paziti na nju. Njihove obitelji pomognu im koliko mogu.

- Novac za kupnju kuće nama je golem iznos, nepremostiv problem - kazuju Jakabovi, zahvalni svima na pomoći za svog dječaka.

Predsjednik udruge "Slavonsko srce" Tomislav Baotić kazuje kako će akcija "Pomoć za Andreja" trajati do 7. prosinca. Otvoren je humanitarni broj telefona 060 9005 i jednim pozivom na taj broj daruje se 6,35 kuna, a kod Privredne banke Zagreb otvoren je poseban račun, IBAN: HR7223400091511063090, na koji se mogu uplatiti dobrovoljni prilozi. U pripremi je i organizacija internetske aukcije slika, knjiga, nakita i drugih predmeta.

- Unaprijed zahvaljujemo svima koji će se pridružiti akciji "Pomoć za Andreja" i tako jednoj obitelji osigurati dostojan život - kaže Baotić, i dodaje da je u desetak dana bilo 165 poziva. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u tovarničkoj udruzi.
Akcija se može pratiti i na FB stranici udruge https://www.facebook.com/groups/266328538056774/.


Sanja Butigan
POMAŽU SIROMAŠNIMA
"Pomoć za Andreja" prva je takva akcija koju je pokrenula humanitarna udruga "Slavonsko srce" iz Tovarnika, koja djeluje četiri godine. Uz predsjednika Baotića u udruzi je još nekolicina volonetra, pomažu obiteljima u potrebi s područja cijele Vukovarsko-srijemske županije, a i sudjelovali su s drugim humanitarnim udrugama u akcijama poput ove koju su pokrenuli za malog Andreja. "Uvijek je teško vidjeti kako se ljudi bore sa životnim nedaćama i zato želimo pomagati. Andrej je dijete kojem želimo pomoći da odrasta u normalnim uvjetima", kazuje Baotić. U tovarničku udrugu, reći će, po pomoć dolazi dvjestotinjak osoba, a udruga se trudi osigurati različite oblike pomoći - hranu, higijenske potrepštine, odjeću, obuću i igračke za djecu, školski pribor...
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike