Zdravlje
ZELENA SALATA

Zdrave, hrskave i svježe okrepljujuće zelene glavice
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Salata sadržava mnoge hranjive tvari, posebno vitamine i minerale

Zelena je salata među najomiljenijim namirnicama na svijetu. Od njezinih se hrskavih listova mogu pripremiti različiti mali obroci i predjela te prilozi mnogim jelima.


Salata sadržava mnoge hranjive tvari, posebice vitamine i minerale, pa je jako zdrava i okrepljujuća. Svakodnevno konzumiranje salate jedna je od najzdravijih i najjednostavnijih prehrambenih navika koju možete usvojiti.


Zbog činjenice da sadrži visok postotak vlakana koji utječu na poboljšanje probave, ovo je namirnica koja se najčešće koristi za mršavljenje. Za kvalitetno i dugoročno reguliranje tjelesne težine jako je važna pravilna probava. Ako je vaš izbor zelena salata, dijeta će vam biti lakša, podnošljivija, a što je najvažnije – nećete imati osjećaj gladi.


Beta-karoteni su prijatelji zdravlja srca, a u zelenoj salati ih ima u izobilju. Pomažu u sprečavanju i uklanjanju viška kolesterola u krvi, što vas čuva od brojnih bolesti. Zanimljivo je to što zelena salata čuva zdravlje srca jer je riječ o povrću koje sprječava i taloženje kalcija na stijenkama vena i arterija. Salate su i bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Savjetuje se što češća konzumacija ove ukusne namirnice. Zahvaljujući njoj osigurat ćete svojem organizmu ono što mu je prijeko potrebno, pri čemu ćete potrošiti vrlo malo novca. Nizak glikemijski indeks koji ima zelena salata posljedica je činjenice kako sadrži malo kalorija. Ovakva hrana je odlična za svakoga tko pazi na razinu šećera u krvi, zbog čega je najčešći izbor kod dijabetičara.


Salata ima malo vitamina C, ali znanstvena ispitivanja su pokazala da i male količine štite organizam od štetnog djelovanja toksina i oksidativnog djelovanja. Konzumiranjem hrane bogate beta-karotenom osiguravamo organizmu zaštitu kože i sluznice, potičemo rad imunološkog sustava i smanjuju se upalna stanja. Također je utvrđeno da se smanjuje rizik od pojave određenih tipova raka.


Iako je popularno da se salata potapa u vodu sa sodom bikarbonom, čisti rastvorom octa i limunovim sokom, stručnjaci su suglasni da to ne pridonosi uklanjanju ostataka pesticida. Temeljito pranje hladnom vodom sasvim je dovoljno da se uklone ne samo patogeni mikroorganizmi nego i pesticidi koji su ostali na površini biljke.


Putericu zovu kraljicom zelene salate, bogata je manganom i magnezijem, lagana je okusa. Kako ima vrlo nježne listove, mora se iskoristiti odmah nakon kupnje i začiniti neposredno prije upotrebe. Iako je njezina sezona od svibnja do listopada, uzgaja se u staklenicima, pa je možemo naći cijele godine. Listovi kristalke su deblji i čvršći, pa je posebno sočna i hrskava, također vrlo bogata je magnezijem i kalijem. Ime kristalka dobila je zato što se iz Kalifornije izvozila posložena na ledenim blokovima kako bi zadržala svoju svježinu. Osim za salatu listovi kristalke izvrsni su i u različitim sendvičima.


Endivija je gorkasta salata koja pogoduje našoj probavi, a bogata je željezom, kalijem i kalcijem. Salata od endivije posebno je ukusna ako se miješa s kuhanim krumpirom ili servira s preljevom u koji su umiješani mljeveni orasi ili, još jednostavnije, ako se samo pospe sjeckanim orasima.


Matovilac je aromatičan i bogat magnezijem, željezom i beta-karotenom, posebno godi ako se sprema s češnjakom, kuhanim krumpirom ili grahom te popečenim kockicama slanine. Kako su listići matovilca vrlo krhki i nježni, nije ga dobro predugo držati u hladnjaku jer vrlo brzo nakon branja gubi na svježini.


Rikula je sve popularnija među pravim gurmanima jer je vrlo aromatična i izraženo gorkasta te posebno bogata željezom. Njezini nježni zeleni listići jedu se zajedno s peteljkama. Može se miješati s rajčicom i svim ostalim vrstama salata, a posebno je ukusna pripremljena s listićima ili komadićima sira parmezana te začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna. Rikula se stavlja na pizze i miješa s tjesteninom te dodaje juhama, umacima i namazima od sira i maslaca. Sezona rikule je u jesen i proljeće. Radič sadrži kalcij koji mu daje gorkasti okus, a te tvari osobito pogoduju našem želudcu. Osim na salatu radič se može spremati s tjesteninom i rižom.
Jasminka Knežević
Prehrana
za regulaciju tjelesne težine
Svakodnevno konzumiranje salate jedna je od najzdravijih prehrambenih navika koju možete usvojiti
Isperite, ocijedite, zamotajte...
Ako salatu nećete odmah upotrijebiti, isperite glavicu u hladnoj vodi, ocijedite je, zamotajte u vlažan kuhinjski papir, stavite u perforiranu plastičnu vrećicu i pohranite u pretinac hladnjaka predviđen za čuvanje povrća. Ako nemate sušilo za salatu, listove salate stavite na čistu kuhinjsku krpu i premotajte je kao paketić. Uhvatite za krajeve krpe i zavrtite nekoliko puta. Salata je suha za čas.
Preljev s limetom i parmezanom
Operite limun, naribajte malo korice, iscijedite sok od limuna i pola limete, dodajte malo maslinova ulja, malo šećera, soli, papra, žlicu parmezana, malo jabučnog octa, pola češnja protisnutog češnjaka, 2 žlice ribanog parmezana. Sve sastojke dobro promiješajte i na kraju dodajte ribani parmezan.
Preljev sa začinskim biljem
Na dno zdjele za salatu stavite žličicu senfa, pola žličice šećera, malo maslinova ulja i nešto više balsamica, malo limunova soka i soli. Sve dobro promiješati sa salatom. Salata se može posuti sjeckanim peršinom ili koprom. Za preljev s jogurtom: 200 ml jogurta, 1 žlicu limunova soka, 1 žličica ulja, prstohvat soli, prstohvat bijelog papra, 2 žlice svježe nasjeckanog začinskog bilja dobro promiješati i preliti preko salate.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa