Osijek
NOVČANA POMOĆ UMIROVLJENICIMA I SAMCIMA

Svaki mjesec sto kuna
dodatka na mirovinu
Objavljeno 6. listopada, 2020.

Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka predstavio je nove programe socijalne skrbi usmjerene umirovljenicima i osobama starije životne dobi kao i redovite jesenske programe.

Prva mjera je novčana pomoć korisnicima za troškove stanovanja, a riječ je o pomoći samcima starijim od 55 godina koji su evidentirani kao nezaposleni. Bit će im isplaćena jednokratna novčana pomoć od 800 kuna, za što su osigurana proračunska sredstva od 200.000 kuna, a očekuje se da će ju dobiti oko 250 samaca s područja grada Osijeka.

Druga mjera je potpuno nova, kaže potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić, a radi se o kontinuiranoj mjesečnoj naknadi od 100 kuna.

"Taj bi smo iznos dodavali mirovini umirovljenicima koji u posljednja tri mjeseca imaju ostvareni prosječni mjesečni prihod manji od 1400 kuna, odnosno ako je u pitanju bračni par 2400 kuna. Za ovu godinu ćemo taj iznos uplaćivati na tekući račun ili putem pošte, s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju, a kada vidimo koliki je broj takvih umirovljenika, nastojat ćemo povećati iznos sredstava za sljedeću godinu. Za sada smo u proračunu planirali iznos od 1.200.000 kuna, međutim u slučaju potrebe, rebalansom proračuna ćemo ga i povećati.", kaže Šerić.

Pročelnik Upravnog odjela, Romano Kristić ističe kako im je navedenim mjerama cilj dodatno pomoći najugroženijim skupinama, poput samaca, radno nesposobnih i starijih sugrađana s vrlo niskim primanjima.

"Nadamo se da će ove mjere pomoći najranjivijim skupinama, s obzirom da će ovim dodatkom na mirovinu na godišnjoj razini biti isplaćeno 1200 kuna, uz ostale mjere poput božićnica i uskrsnica, i da će pružiti umirovljenicima priliku za kvalitetniji život koji su svojim radom zaslužili.", zaključio je Kristić.

Svi umirovljenici mogu se javiti na telefone broj: 229-107, 229- 106, 229- 105 i 229-103 za sva pitanja oko podnošenja zahtjeva i potrebnu dokumentaciju. Naime, bit će potrebno pripremiti dokaz iz Porezne uprave o visini dohotka u zadnja tri mjeseca. E. Nenadić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike