Regija
OKUSI HRVATSKE TRADICIJE 20. - 30. STUDENOG I U SLAVONIJI

Oznaku “okusa tradicije” zaslužilo je 8 objekata u Slavoniji i Srijemu
Objavljeno 6. listopada, 2020.
VUKOVAR

Okusi hrvatske tradicije - nacionalna gastronomska manifestacija kojoj je cilj promocija hrvatskih tradicijskih jela - održat će se i ove godine, u svom drugom izdanju, od 20. do 30. studenoga, a i ovaj put bit će zastupljen istok Hrvatske. Naime, ideja o "okusima tradicije" i jest zapravo krenula iz Slavonije i Srijema prije pet-šest godina u okviru projekta promocije, kako se još naziva, gastroumjetnosti tog dijela kontinentalne Hrvatske.

Kako je rečeno na nedavnoj sjednici Savjeta za organizaciju Dana Okusa hrvatske tradicije, održanoj u Iloku, manifestacija, koja ujedno čini i najveću projektnu suradnju u hrvatskom turističkom sustavu, održavat će se uz poštovanje svih epidemioloških mjera, a obuhvatit će 11 hrvatskih županija s više od stotinu ugostiteljskih objekata. Među tim županijama su i tri slavonske: Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska. Direktorica vukovarsko-srijemske Turističke zajednice Rujana Bušić Srpak, ujedno i predsjednica Savjeta, najavila je pak još jednu zanimljivost vezanu uz promociju gastronomije.

- Razgovaralo se u Iloku i o tijeku izrade prvog nacionalnog kataloga objekata nositelja standarda Okusi hrvatske tradicije, a koji bi trebao biti predstavljen početkom studenoga, a već i prije toga na društvenim će mrežama početi kampanja popularizacije lokalnih tradicijskih jela pod nazivom "Svaki tjedan tradicijski recept jedan" - kazuje Bušić Srpak. Prema njezinim riječima, u najistočnijoj hrvatskoj županiji trenutačno tu prestižnu oznaku nosi osam ugostiteljskih objekata - restorana, hotela, salaša...

Riječ je o objektima u različitim krajevima istočne Slavonije i zapadnog Srijema, od Iloka, preko Vinkovaca i vukovarskog predgrađa Sotina, do Tordinaca i Bošnjaka u županjskom kraju. Inače, u Hrvatskoj spomenutu oznaku "okusa tradicije" u ovom trenutku imaju ukupno 124 objekta od Iloka do Dubrovnika.

- Broj možda nije velik, ali važnija nam je bila kvaliteta izvorne, tradicijske hrane koju gost može kušati, kao i, dakako, kvaliteta usluge. Pritom ne želimo samo promovirati domaću, slavonsku i srijemsku, kuhinju gostima iz inozemstva ili drugih dijelova Hrvatske nego i lokalnom stanovništvu približiti ambijent restorana i salaša iako možda i sami proizvode i/ili spremaju autohtone delicije - kazat će direktorica TZ-a Vukovarsko-srijemske županije i istaknuti da je istovremeno riječ o turističkoj promociji gastroumjetnosti Slavonije i Srijema, ali i suradnji javnog i privatnog sektora, što je, kako je navela, put k uspjehu i jačem brendiranju istoka Hrvatske.

U sklopu nacionalne kampanje promicanja "okusa tradicije" Rujana Bušić Srpak podsjetila je i na lokalnu, vukovarsko-srijemsku, kampanju i postojeću brošuru, koja na 30-ak stranica, ilustriranih fotografijama autohtonog ambijenta, kao i gastrodelicija, donosi priče o poznatoj gostoljubivosti, kao i prepoznatljivoj ponudi Slavonije i Srijema - kulenu, siru, rakiji, divljači, domaćem kruhu, povrću, voću... A uza sve to otkriva i izvorne recepte za čobanac, masne pogače, slavonske satrice, sataraš, hladetinu, fiš-paprikaš... i podučava s kojim se lokalnim vinima navedena jela sljubljuju.
Sanja Butigan
124

ugostiteljska objekta u Hrvatskoj imaju oznaku “okusa tradicije”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike