Mozaik
ANA HRGOVČIĆ IZLOŽILA SVOJE BILJNE TERARIJE

Vinkovčanka izrađuje šume i džungle u - staklenkama
Objavljeno 5. listopada, 2020.
Nedavno je izbacila i jedinstven proizvod na hrvatsko tržište, DIY TERARIJ SET

Gradsko kazalište "Joza Ivakić" bilo je mjesto uistinu posebne izložbe biljnih terarija Ane Hrgovčić iz Vinkovaca. Nešto posebno, napravljeno s puno ljubavi prema biljnom svijetu.

Biljni terariji predstavljaju divlju prirodu, poput šume ili džungle, u staklenki. Oni su samoodrživi ekosustavi čije su glavne karakteristike dugovječnost, jednostavnost održavanja i očaravajući izgled, a njihov glavni atribut je što se ne moraju zalijevati, odnosno dovoljno im je samo nekoliko kapi vode svakih nekoliko mjeseci.

Lako održavanje
- U vrijeme karantene zbog pandemije koronavirusa počela sam se baviti izradom biljnih terarija, u početku je to bio samo hobi, a sad se to razvija u nekom drugom smjeru. Imala sam nekoliko radionica, no sad su u planu radionice u Zagrebu, Rijeci i Ivanić-Gradu. Ljubav prema biljnom terariju dogodila se još prije nekoliko godina kad sam dobila jednu biljku na poklon. Kako je vrijeme odmicalo, počela sam ih skupljati i sad već imam više od 80 biljaka, no neću stati na tome. Puno učim čitajući o terariju te gledam razne videomaterijale o terarijima. Kad govorimo o održavanju, mogu reći da je terarij puno jednostavnije održavati nego biljke - priča Hrgovčić.

Nedavno je izbacila i jedinstven proizvod na hrvatsko tržište, DIY TERARIJ SET, kompletnu opremu i biljke s kojom svatko može samostalno izraditi terarij. I to je prvi proizvod takve vrste u Hrvatskoj.

- DIY TERARIJ SET omogućava i onima koji nisu kreativci da to postanu. U setu dolazi staklenka od 750 ml s poklopcem, dvije ili tri biljke po izboru kupca, kamenčići, zemlja i ostali materijal potreban za izradu. Tu je i video u kojem vas pratim kroz proces izrade i korak po korak objašnjavam što trebate napraviti, a uz njega dolazi i knjižica s pisanim uputama i uputama za održavanje - objasnila je Hrgovčić i dodaje kako joj je u početku za izradu trebalo oko sat vremena, ali sad je to puno brže.

Za izradu su vam potrebni stare staklenke, staklene posude ili čaše, šljunak, aktivni ugljen, zemlja za cvijeće prilagođena za vrstu biljke koja se sadi, lopatica ili žlica, rukavice i škare. Izrada terarija vrlo je jednostavna, potrebno vam je 30-ak minuta dobre volje i strpljenja, a kao nagradu za taj zabavni proces dobit ćete lijep ukras za dom.

Viseće kugle

- Očistite staklenke te u njih na dno stavite šljunak ili kamenčiće koji će služiti za drenažu, tako da višak vode ne može naštetiti biljci. Nakon toga prekrijete šljunak aktivnim ugljenom koji će štititi biljke od gljivica i bakterija, ali i dati terariju čistoću, aktivni ugljen može biti u granulama ili komadima. Posadite biljku u terarij tako što ćete lopaticom ili žlicom napraviti udubinu u sredini čaše ili staklenke.

Nakon što ste smjestili biljku u staklenku dodajte još malo zemlje.Možete na kraju dodati i neke ukrasne kamenčiće, figurice ili dekorativne predmete - kaže Hrgovčić, koja pravi biljne terarije u raznim veličinama i oblicima, ali zatvorene tropske terarije i otvorene pustinjske terarije sa sukulentima, kaktusima, a okušala se i u izradi kokedama, japanskih visećih kugli, koje su privukle najviše pozornosti na izložbi.

Svi oni koji nisu bili na izložbi, sve u vezi s biljnim terarijima mogu pronaći na Instagram ili Facebook profilu Biljke.plants.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike