Mozaik
PROGRAM ZA DJECU I MLADE ANIMAFESTA 2020

Maštovite priče o prijateljstvu, obitelji i putovanjima
Objavljeno 28. rujna, 2020.

Program za djecu i mlade Animafesta Zagreb 2020, čiji se filmski dio najvećim dijelom odvija u dvorani Kinoteke, obuhvaća međunarodno Natjecanje filmova za djecu, atraktivni Obiteljski program s uzbudljivim dugometražnim filmovima i tematskim kratkim selekcijama, radionicu optičkih igračaka u Medijateci Francuskog instituta te besplatne programe smještene u kulturne centre Grada Zagreba (Travno, Trešnjevka, Dubrava, Sesvete i Maksimir), kao i projekcije u kinu Metropolis MSU-a i Uraniji.


Zbog trenutačnih epidemioloških okolnosti, Natjecanje filmova za djecu bit će dostupno učenicima osnovnih i srednjih škola te vrtićkom uzrastu u njihovim učionicama i odjelima i online kako bi im se i na taj način pružila prilika za razvoj medijske pismenosti. Zainteresirani odgojitelji i odgojiteljice, nastavnici i nastavnice svoje škole i vrtiće za online projekcije mogu prijaviti na https://bit.ly/3cueGlG, a za sva pitanja i informacije obratiti se na mobitel 098 595 922 ili e-mail djeca@animafest.hr.

Zbor i badminton

Za Natjecanje filmova za djecu radove odabran je 41 film koji nudi priče o prijateljstvu, obitelji, mašti, ljubavi, hrabrosti, povjerenju, sjećanjima i putovanjima. Predškolce očekuju, primjerice, šumski pjevački zbor, mali životinjski prijatelji, čarobnice, badminton i rođendanske zabave, mlađe školarce plišanci, kazališne predstave, klizanje i more, starije školarce putovanja u svemir, zoološki vrt, Lisabon i na morsku obalu, a mlade odrasle bjegunci, suočavanje s prošlošću, oluje, briga za okoliš i pametni telefoni. Filmovi Natjecanja filmova za djecu uživo se mogu vidjeti u dvorani Kinoteke u petak i subotu, 2. i. 3. listopada, u prijepodnevnim satima. Ulaznice se kupuju na blagajni Kinoteke te u sustavu ulaznice.hr po cijeni od 25 kuna.


Obiteljski program, idealan za gledanje u pratnji roditelja, započeo je već protekle subote, kad je u Kinu Metropolis MSU-a od 16 sati prikazan raskošni dugometražni film "Slavna invazija medvjeda na Siciliju" Lorenza Mattottija. Istoga dana je u Kinoteci je na programu bio besplatni "Animafest predstavlja: Zvjerke u gostima".


Drugi prelijepi dugometražni film, "Putovanje jednog princa" legendarnog Jean-Françoisa Laguioniea, igra u subotu, 3. listopada u 16 sati u oba navedena kina, Metropolisu i Kinoteci, a u suradnji s Kino.hr i u Plaškom te Dugoj Resi. Ulaznice po cijeni od 25 kuna dostupne su u sustavu ulaznice.hr i na blagajnama kina.
Promicanje različitosti

Kratkometražne selekcije pod naslovima "Veseljaci i pustolovi" (3. listopada, Kinoteka, 13 sati) i "Festival francuskog animiranog filma: igre i trice" (istog dana, Urania, besplatan ulaz) u središtu su Obiteljskog programa, a najbolji filmovi 11. VAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin, kao i izbor filmova za djecu i mlade 3. i 4. listopada, u 11 sati stižu u kulturne centre Travno, Dubrava, Sesvete, Maksimir i Trešnjevka u sklopu besplatnog programa Animafest u Vašem kvartu. Radionicu optičkih igračaka za djecu u Medijateci Francuskog instituta vodit će 3. listopada od 11.30 do 13 sati Antonija Veljačić, uz obveznu prijavu na: radionice@institutfrancais.hr.


30. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2020. održava se od 28. rujna do 3. listopada u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 300 filmova, a uz prestižna natjecanja tu su i panoramski program, fokus na kinematografiju Mađarske, s posebnim osvrtom na redateljice nove generacije, program Majstori animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972., proslava 60. godišnjice ASIFA-e i festivala u Annecyju, s izborom nagrađenih filmova iz njegove bogate povijesti te "ponoćnim" programom WTF koji promiče različitost, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program te bogat program za djecu i mlade, kao i Animafest u Vašem kvartu. Zbog epidemioloških mjera i zaštite mlade publike Animafest ove godine osigurava online praćenje Natjecanja filmova za djecu u školama i vrtićima. T.K.
Možda ste propustili...

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike