Osijek
NA JOM KIPUR BOG ŽIDOVIMA OPRAŠTA NJIHOVE GRIJEHE

Nakon cjelodnevnog posta slijedi obilna i vesela večera
Objavljeno 28. rujna, 2020.
Naši sugrađani Židovi slave još jedan važan blagdan, Jom kipur ili Dan pomirbe, koji je u izravnoj vezi s hebrejskom Novom godinom ili Roš hašanom, obilježenoj deset dana ranije.

Kažemo namjerno obilježenoj jer u pravoj židovskoj tradiciji Roš hašana nije blagdan neobuzdana veselja kao što je to u sekularnoj tradiciji Zapada. To je vrijeme najdubljeg propitkivanja i pokajanja za svakog religioznog Židova. Gledajući strogo, židovstvo i nije moguće zamisliti bez snažne povezanosti s vjerom. Jom kipur je vrhunac desetodnevnog pokorničkog razdoblja. Nije ni ovaj blagdan vrijeme za opuštanje, vrijeme je to posta i molitve. Jom kipur je važan jer na njega Bog oprašta grijehe. Na ovaj blagdan Židovima je zabranjeno jest i piti, kupati se, obuvati kožnu obuću (nosi se platnena ili gumena), mazati se uljem ili kremama te biti intiman u postelji. Ovdje je važna simbolika broja pet jer toliko je zabrana tjelesnih užitaka, u Tori se u ulomku koji govori o Danu pomirbe duša spominje pet puta, a sama duša ima pet dijelova. Moli se i pet molitava: Arvit (večernja), Šahrit (jutarnja), Musaf (služba velikog svećenika), Minha (poslijepodnevna) i Neila (završna služba). Naposljetku veliki je svećenik u hramskom bogoslužju pet puta uranjao u obrednu kupku, tzv. mikvu. Djeca ne poste, ali to nije slučaj s dječacima starijima od 13 godina i djevojčicama starijima od 12 godina. Naime, upravo u toj dobi mladi Židovi postaju vjerski punoljetni, što se obilježava posebnim obredima, tzv. bar micvom (za dječake) kao i tzv. bat micvom (za djevojčice) uvedenom u židovstvo prije stotinu godina. Jedan od obilježja Jom kipura je davanje milostinje (cedake).

Tog se dana u sinagogu ide u bijeloj odjeći jer ona simbolizira čistoću. Običaj je prije prve molitve (Kol Nidrei) u sinagogi međusobno zatražiti oprost jer Jom kipur iskupljuje samo grijehe prema Bogu. Toga se dana moli i za mrtve. Osim za najbliže, Židovi na Jom kipur mole i za poginule u holokaustu te za vojnike i građane Države Izrael pale za neovisnost i njezino održanje. Na kraju dana slijedi bogata i vesela večera. U midrašu je zapisano: "Hajde, jedi svoj kruh u veselju i pij s radošću u srcu svoje vino jer je Bog već zadovoljan tvojim činom!" D. Celing
Najčitanije iz rubrike