Osijek
POTEŠKOĆE U PRODUŽENOM BORAVKU

Škole su premale i nemaju dovoljno učitelja
Objavljeno 28. rujna, 2020.
Iako je Grad Osijek povećao sredstva, u nekim školama nedostaje dodatni kadar

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka usvojen je Prijedlog Programa izmjena i dopuna javnih potreba u osnovnom školstvu i posebnim programima obrazovanja i znanosti na području grada Osijeka, a kojim se, između ostalog, povećavaju sredstva za sufinanciranje produženog boravka za 1.633.522 kune, odnosno s predviđenih 4.633.303 na 6.296.825 kuna. Razlog tomu su smanjeni prihodi od roditelja zbog prestanka rada škola za vrijeme pandemije COVID-19 od ožujka do svibnja 2020. godine.

Poteškoće
Međutim, kako je početkom ove školske godine odlučeno da će, unatoč epidemiji, biti moguće organizirati produženi boravak, ali samo za učenike prvih i drugih razreda, prihodi će biti i dodatno smanjeni zbog činjenice da će izostati oni od učenika trećih i četvrtih razreda. Razgovarali smo s nekoliko ravnatelja osnovnih škola na području grada Osijeka koji su s nama podijelili iskustva organizacije rada u ovim novim uvjetima, ali i iznijeli teškoće s kojima se susreću. Posebno je teško u OŠ Ivana Filipovića u Osijeku, čiji nam ravnatelj Zlatko Kraljević kaže kako unatoč činjenici da u produženi boravak ne dolaze učenici trećeg i četvrtog razreda, imaju povećanje broja učenika koji koriste ovu školsku uslugu, pa im je potreban dodatni kadar. Sada je, tri tjedna nakon početka školske godine, stanje neizdrživo, a pomoć su tražili i od Grada Osijeka, međutim neuspješno. “Nama se povećao broj djece u produženom boravku i bez obzira na izostanak dijela učenika trećih i četvrtih razreda, imamo ih 81, odnosno 53 u prvom razredu i 28 u drugom. Prema epidemiološkim mjerama koje nalažu da razredi budu odijeljeni, nemoguće nam je kadrovski pokriti toliko skupina, pa jedna djelatnica radi s više od 40 učenika. Neke škole su dobile dodatno osoblje, a mi koji imamo dvije učiteljice i toliko djece, nismo. Ne znam zbog čega je to tako. U ovoj situaciji počeli su se buniti i roditelji zbog neadekvatnih uvjeta, ali i učiteljice jer nije nimalo jednostavno raditi u takvim okolnostima. Također, nije lako ni roditeljima trećaša i četvrtaša koji su prije početka školske godine računali na produženi boravak, a i djeca su imala naviku odlaska, pa im je sada vrlo teško organizirati vrijeme nakon nastave. Osim kadrovskih problema, muče nas i prostorni problemi, jer smo trenutno produženi boravak preselili u školsku dvoranu, koja je podijeljena na nekoliko dijelova - pola se koristi za nastavu tjelesnog odgoja, a druga polovica je pak opet podijeljena za skupine produženog boravka. Možete samo zamisliti koliko je teško koncentrirano raditi domaću zadaću u tim uvjetima”, kaže Kraljević.

Sličnih problema imaju i u OŠ Frana Krste Frankopana, ističe ravnatelj Antun Ptičar unatoč činjenici da ove godine imaju znatno manje učenika u produženom boravku - njih 46. “Velik nam je problem prostor za produženi boravak, s obzirom na sve uvjete koji moraju biti zadovoljeni. Mi smo zbog toga ispraznili jednu manju zbornicu i informatičku učionicu jer ove godine imamo šest skupina, pa nam je prostor velika prepreka. Također, dobro bi nam došla kadrovska pomoć, s obzirom na to da će se vrlo vjerojatno povećati broj djece od listopada. Naime, mnogi roditelji nisu koristili mogućnost produženog boravka odmah na početku godine, nego su primjerice uzimali godišnji odmor kako bi pomogli djeci, osobito prvašićima u snalaženju, a kad se vrate na posao, sigurno će im trebati ova vrsta pomoći”, objašnjava Ptičar.

Kuhani obrok
Nešto je bolja situacija u OŠ Retfala, koja je inače upisala najviše prvašića ove godine u gradu Osijeku, kaže ravnatelj Igor Kopić i dodaje kako su, zahvaljujući velikom prostornom kapacitetu škole, uspjeli organizirati rad u produženom boravku. “Jednu veliku učionicu od gotovo 200 kvadrata smo podijelili pleksiglasom za potrebe produženog boravka, a inače imamo šest skupina, s otprilike 15 djece u svakoj. Ipak, očekujemo da će taj broj malo porasti od listopada, kada ćemo početi ‘rotirati’ smjene, odnosno razredna nastava neće biti isključivo ujutro, a predmetna popodne, nego će se mijenjati svakoga tjedna”, ističe Kopić i objašnjava kako su se pobrinuli za učenike trećih i četvrtih razreda.

”S obzirom na to da je ove godine onemogućen boravak za učenike trećih i četvrtih razreda, a svjesni smo koliki je to problem njima i njihovim roditeljima, uspjeli smo i tome, bar donekle, doskočiti. Naime, njima smo ponudili mogućnost toplog i kuhanog obroka nakon nastave, pa su zbrinuti bar u tom dijelu”, zaključuje Kopić.

Ema Nenadić
CIJENA PRODUŽENOG BORAVKA 100 kuna
Što se tiče troškova za rad učitelja koji izvodi program produženog boravka, njih snose Grad Osijek i roditelj, a cijena je prošle školske godine iznosila sto kuna mjesečno, te se nije mijenjala ni ove. Troškove obvezne prehrane u korištenju programa produženog boravka snosi sam roditelj sukladno stvarnim cijenama i korištenju ove usluge.
U Osnovnoj školi Ivana Filipovića produženi boravak preseljen je privremeno u školsku dvoranu
prihodi
SMANJENI ZBOG IZOSTANKA 3. I 4. RAZREDA
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike