Regija
DVA DANA TRAJAO JE 15. VINSKI MARATON

Zmajevačkim surducima
trčalo je 1600 maratonaca
pristiglih iz cijele Hrvatske
Objavljeno 27. rujna, 2020.

ZMAJEVAC

Unatoč svim problemima, kiši, grmljavini i ostalim nedaćama, tijekom vikenda održan je još jedan, 15. zaredom, zmajevački Vinski maraton, te u sklopu njega, u petak, 2. Premium Vinski maraton.

- Kada se sve zbroji i oduzme, moramo biti zadovoljni. Maraton je prošao i bolje od očekivanog - kaže Gabriella Gerštmajer, dopredsjednica udruge Surduk, organizatora te tradicionalne manifestacije. Prisjeća se kako su, silom prilika, samo dva dana uoči početka Vinskog maratona bili prisiljeni mijenjati program.

Novosadska skupina The Frajle zbog pandemije koronavirusa (nisu mogle ishoditi radnu dozvolu) ostala je kod kuće, pa je u posljednji tren angažirana Nina Badrić. Nakon njezina nastupa (u petak) iznad dijela Baranje otvorilo se nebo, a Zmajevac je u večernjim satima ostao u mraku jer je grom udario u tamošnju trafostanicu.

- Koliko smo imali nesreće s izvođačima, dovoljno govori činjenica da je od planiranih i najavljenih bendova nastupio samo jedan, pa smo zamjene tražili do posljednjeg trenutka - kaže Gerštmajer. Prvoga dana, na Premium vinskom maratonu, zmajevački Reformatorski surduk posjetilo je, procjenjuju organizatori, tisuću posjetitelja. Osim što su uživali u koncertu Nine Badrić, mogli su kušati vrhunska vina desetak baranjskih vinara (koja su na ocjenjivanjima ocijenjena s 85 ili više bodova, odnosno s 81 ili više bodova u Zavodu za vinarstvo i vinogradarstvo). U subotu je, pak, zmajevačkim surducima trčalo približno 1600 maratonaca, a uživali su u vinima 22 vinara te u bogatoj autohtonoj gastronomskoj ponudi na 30-ak štandova. Suhomesnati proizvodi, slatki i slani kolači, med i proizvodi od njega, langošice… samo su dio štandovske ponude Vinskog maratona. Hedonisti, ljubitelji prirode i ukusne hrane stigli su iz cijele Hrvatske, najviše iz Zagreba.

- Raduje nas što je 80 posto sudionika tko zna koji put došao na maraton. To znači da im se u Zmajevcu i našim surducima sviđa, pa će, ako se ništa drastičnije ne promijeni, doći i iduće godine - ističe Gerštmajer. Za razliku od proteklih godina, nije bilo organiziranog starta. Surduci su se počeli puniti već oko podneva, a organizatori su nadzirali sve prilaze stazama.

Svim gostima izmjerena je temperatura i svatko je upisao svoje ime i broj mobitela. Kući su se vratili prepuni dojmova, s ponekom buteljom baranjskog vina...

Ivica Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike