Novosti
KRIZME PONOVNO ŽARIŠTE COVID-a 19

Nadbiskup Hranić pozitivan na koronavirus?
Objavljeno 26. rujna, 2020.

VINKOVCI/ĐAKOVO

Tri mjeseca nakon što su, a kao jedna od posebnih mjera, odgođene sve krizme i prve pričesti i to nakon one kada je u đakovačkoj katedrali sakrament potvrde podijelio đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić za kojeg je potom utvrđeno da je pozitivan na koronavirus poslije čega je na testiranje išlo svih oko 130 krizmenika i njihovih kumova, na COVID-19, kako doznajemo, sada je pozitivan nadbiskup Đuro Hranić. Dok je nadbiskup Srakić zbog svoje dobi bio hospitaliziran, nadbiskup Hranić nije. Ponovno se koronavirus vezuje za krizmu, no ovoga puta u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj je u zadnja 24 sata 23-je novopozitivnih. Nadbiskup se vezuje uz krizmu održanu prošlog vikenda na kojoj su već potvrđeni pozitivni slučajevi. U obavijesti o krizmama striktno su bile navedene sve epidemiološke mjere.

Prošlog vikenda, naime, u subotu i nedjelju, 19. i 20., a (i) nakon učestalih upita roditelja, organizirane su krizme u 49 župa Đakovačko-osječke nadbiskupije za što je delegirano 26 krizmatelja - članova Prvostolnog kaptola sv. Petra u Đakovu i drugih svećenika. I dvojica nadbiskupa, Hranić i Srakić, te pomoćni biskup Ivan Ćurić bili su krizmatelji i to u više župa.

Proteklog vikenda u vinkovačkoj župi sv. Ćirila i Metoda bili su i krizmenici župe Blaženoga Alojzija Stepinca iz Mirkovaca. Uoči krizmenih svetkovina, vlč. Anđelko Cindori, župnik u župama sv. h Ćirila i Metoda i Blaženoga Alojzija Stepinca, najavljujući krizme i dolazak nadbiskupa, upozorio je na pridržavanje mjera zaštite od širenja COVID-19.

- S obzirom na okolnosti apelirali smo i na roditelje da razumiju ovu situaciju kako bi se svi zajedno što bolje pripremili i nadamo se da će sve biti u redu. Krizma je u subotu u 10 sati, a dolazi nam naš nadbiskup Hranić. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera u crkvi će biti samo krizmanici i roditelji dok će kumovi i svi ostali biti vani. Kako je najavljeno lijepo vrijeme, a mi ispred crkve imamo dosta prostora, svi koji to žele mogu doći i biti vani – rekao je prošlog tjedna vlč. Cindori.

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et Pax objavila je 17. rujna izjavu pod naslovom Pandemija bolesti Covid-19: ispit solidarnosti i bratstva koju je potpisao Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Komisije HBK Iustitia et pax u kojoj se daju upute vjernicima kako zaštititi sebe i svoje bližnje od pandemije.

Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u petak je izvijestio o osam novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je sedam iz Vinkovaca i jedna osoba iz Bošnjaka. Od sedam zaraženih osoba s područja Vinkovaca, pet s područja grada i dvije iz prigradskog naselja Mirkovci, tri osobe za sada se mogu povezati s krizmom i prvom pričesti u župama Sv. Ćirila i Metoda u Radićevom bloku i Blaženoga Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

- Imamo nekoliko oboljelih koji se mogu široko povezati s događanjima u ove dvije župe, odnosno povezati s pripremom u danima koji su prethodili krizmi i prvoj pričesti jer su se kod nekih osoba simptomi pojavili prije same krizme i prve pričesti, ili povezati sa samim tim obredima. Pratimo situaciju i vidjet ćemo što će se događati u sljedećim danima, a za sve one koji su nazočili ovim događanjima preporuka je da svakako obrate pozornost na svoje zdravstveno stanje – kaže dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. (M.F/RI)

Možda ste propustili...

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku