Crna kronika
UZ ČEPINSKU OBILAZNICU

U igri u kanalu djeca pronašla raketni bacač
Objavljeno 26. rujna, 2020.

ČEPIN

Iako je od završetka Domovinskog rata prošlo dva i pol desetljeća, zaboravljeno oružje i danas prijeti. Zabrinjavajuća je činjenica kako opasno zaostalo oružje, ali i eksplozivna sredstva, znaju pronaći djeca, što je ranijih godina znalo završiti i tragedijom. Srećom, to se nije zbilo u Čepinu kad su djeca pronalazak raketnog bacača odmah prijavila policiji.


Kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, djeca su igrajući se u petak, oko 16 sati, uz čepinsku obilaznicu, u kanalu pronašla ručni raketni bacač M-57. Nisu ga dirali nego su o svemu obavijestili roditelje i policiju. Na mjesto pronalaska izišao je policijski pirotehničar i odnio raketni bacač. On će naknadno biti uništen. Pregledom obližnjeg terena nisu pronađene mine za spomenuti raketni bacač koji se koristio za uništavanje i onesposobljavanje borbenih vozila te za uništavanje bunkera, ili drugog čvrstog objekta. Inače, riječ je o kanalima koji se redovno održavaju, pa nije jasno kako se ručni raketni bacač našao u njemu.


Početkom mjeseca stanovnici Čepina, posebice roditelji djece koji pohađaju vrtić Zvončić, bili su šokirani nakon objave vijesti da su djeca u dvorištu vrtića pronašla protupješačku minu. Djeca ju nisu dirala nego su o pronalasku obavijestila tetu koja je odmah pozvala policiju. Pokazalo se da mina nije imala upaljač, pa je minu pirotehničar odnio. Još uvijek se ne zna koji je bolesni um minu ostavio u dvorištu vrtića, a policija i dalje traga za njim.


Djeca su opasna eksplozivna sredstva pronalazila i u Osijeku. Tako su krajem kolovoza djeca iz Športsko-ribolovnog kluba Jug 2 pronašla odbačenu ručnu bombu M-75, nedaleko od pontona u bajeru. Bomba se vidjela zato što se razina vode u bajeru tih dana smanjila.
Ovo je još jedno upozorenje da zaostalo oružje i dalje prijeti, a osim na nekadašnjoj prvoj crti razgraničenja u Domovinskom ratu, na žalost, još ga ima mnogo u kućama neodgovornih pojedinaca.

Sandra Lacić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike