Kultura
STARTER 4 UZ PODRŠKE MINISTARSVA

I studenti bi možda konačno mogli dobiti honorar
Objavljeno 25. rujna, 2020.
U Galeriji Knifer izložba sedmero nagrađenih može se pogledati do 2. 10.

Neki od njih u međuvremenu su diplomirali, neki su se i zaposlili, a neke od diplome Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku dijeli samo diplomski rad. No, ono što Luka Brico, Maja Biondić, i Martina Kovačević te Zorica Gojkov, Ivana Škvorčević, Antonia Magdić i Josip Jelenčić dijele jest izvrsnost u radu, za što su i nagrađeni u protekle dvije akademske godine. Rezultate cjelogodišnjeg rada perspektivnih (formalno budućih) umjetnika, s naglaskom na raznorodnosti medija, osječka publika ima prigodu pogledati prvi put u Galeriji Knifer. Riječ je o bijenalnoj izložbi STARTER, čije se četvrto izdanje može pogledati do 5. listopada, a za čiji je vizualni identitet i prijelom dvojezičnog kataloga odgovoran Krunoslav Dundović.



Sedmero mladih

Sedmero mladih, ni po čemu sličnih umjetnika, izrazilo se u isto toliko različitih medija. I teme o kojima su promišljali i poželjeli su se izraziti intimno su duboke i temeljno različite, a opet tako žive, aktualne, osobne.


Upravo su na to ponosni organizatori, jer potvrda su da na osječkoj Akademiji studente odgajaju i mentoriraju misliti svojom glavom i srcem, a ne kopirati svoje profesore, što je čest slučaj.


Prošli je STARTER ugostila Galerija Kazamat (kasnije i Muzej Đakovštine), izdanje prije toga bilo je 2013., otvoreno u atriju današnjega Arheološkoga muzeja. Kako doznajemo od Marija Matokovića (asistenta na AUKOS-u i koordinatora posljednja dva izdanja STARTER-a), sve je izglednije da će ubuduće izložba biti svake godine i to zbog dva razloga. Prvi je što Odsjek sada ima svoju galeriju, a drugi, i važniji, jest taj što je godišnja produkcija studenata svake godine odlična i bilo bi šteta ne izložiti radove.


Kako u propozicijama Startera i stoji, radovima se pokrivaju sva četiri kolegija: slikarstvo, kiparstvo, grafika i multimedija, a od prošle je akademske godine zastupljena i ilustracija. Ni ova godina nije izuzetak po kvaliteti, riječ je o vrlo reprezentativnim radovima, dodaje Matoković, najavljujući i izlaganje u Centru za mlade Bunker, u Samoboru, planirano za prosinac, i to zahvaljujući inicijativi dr. art. Ane Sladetić, docentice na AUKOS-u. Ne kriju želje da realiziraju i razmjenu s ostalim akademijama u Hrvatskoj, jer svaka posjeduje svoj galerijski prostor, a godišnje izložbe studenata svakoj su već tradicija. Nada se Matoković da će želje postati i realni planovi, da ih ne će omesti još uvijek aktualne okolnosti oko pandemije koronavirusa, koje su i ovu osječku izložbu s ranoproljetnih termina prebacile na jesenski, a samoborsku s lipnja na prosinac.


Svakako ohrabruje činjenica da ih je Ministarstvo kulture i medija (konačno) prepoznalo i financijski poguralo, tako da su i organizatori zadovoljni. Moglo bi to značiti i da će studenti prvi put dobiti honorar za svoj rad.


- Uvijek se plaća dizajnera, onoga tko čuva izložbu, osobu koja čisti, ali umjetnike ne plaćaju. Upravo na ovoj početn(ičk)oj, starterskoj poziciji, i ja im kao umjetnik želim dati do znanja da trebaju više cijeniti svoj rad i da zahtijevaju da za njega budu honorirani, makar i simbolično, kao ovaj put - ističe Matoković, koji je na prvom izdanju STARTER-a prije deset godina sudjelovao kao student. Tada je bilo, sjeća se, mnogo više izlagača, a nagrađeni su došli u prvi plan već na 2. izložbi, koju je preuzela organizacijski Ana Sladetić.
Prvi pravi korak

S desetljećem tradicije iza sebe STARTER pokazuje iskustvo, a potvrđuje nam Matoković - srećom ipak nije studentima motivacija za rad samo zbog činjenice da će biti u galerijskom prostoru i da im je prvi pravi korak u svijet profesionalne umjetnosti.


- Mislim da se to odgaja. Prema ovom i prethodnom izdanju vidim da su zadovoljni, jer izložba može stati uz bok bilo kojoj studentskoj, ali i izložbi renomiranog umjetnika. Bilo bi dobro da izložbu vidi što više studenata - dodaje Matoković.
Profesorima koji su za izložbu morali izabrati samo sedam radova sigurno nije bilo lako, jer je riječ o 70-ak studenata i bar dvostruko toliko radova. I to se odnosi samo na diplomske studije, dok na preddiplomskima izvrsnost nagrađena pohvalama. Neki od njih na diplomskim su se studijima pokazali sjajnima, zaključuje Matoković.


Narcisa Vekić
Svjež pogled na realnost koju živimo
Sladetić: Studenti govore o trenutnoj poziciji u svojoj okolini. Kroz različite medije skulpture, instalacije, slikarstva, videa, novih medija, grafike i ilustracije problematiziraju svoje viđenje nametnutog ideala, normirane sredine u kojoj borave, rutine svakodnevnice i percipiranja osobne slobode izražavanja. Mnogi od ovih nagrađenih umjetnika u procesu su obrane diplomskih radova ili su tek stekli diplomu, pa su ovakve izložbe poticaj njima, ali i referenca za daljnji napredak i prepoznavanje njihovog truda i rada. Samim tim ovo je i pokazatelj što Odsjek nudi budućim studentima, koja polja izražavanja kroz kolegije studenti pohađaju. Uvid u rad studenata inspiracija je i za mnoge iskusnije umjetnike i ljubitelje umjetnosti jer svaki svjež pogled na realnost koju živimo može biti i odgovor na pitanja koje si postavljamo.
Izložba u prosincu seli u Bunker Galerije Price u Samoboru i tako dislocira iz matičnog dijela poučavanja
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike