TvObzor
PINOKIO - NAJDRAŽA BAJKA ZA DJECU

Omiljeni talijanski redatelj, glumac i oskarovac u filmskoj adaptaciji nezaboravne priče
Objavljeno 25. rujna, 2020.

Odmah nakon što je krajem prošle godine objavljen popis filmova koji će svoju svjetsku premijeru imati na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu, jedan film se samim svojim naslovom automatski izdvojio od ostatka. Riječ je, naravno, o Pinokiju, novom filmu uglednog i nagrađivanog talijanskog redatelja Mattea Garronea u kojem je glavnu ulogu ostvario omiljeni talijanski glumac, redatelj i dvostruki oskarovac Roberto Benigni. Dječja drama Pinokio konačno nam je od četvrtka, 24. rujna stigla i u domaća kina.

Kao što svi već znamo, Pinokio je slavna priča o drvenoj lutki koja će oživjeti uz pomoć siromašnog i usamljenog rezbara drveta. Poput svakog djeteta, Pinokio je znatiželjan o svijetu koji ga okružuje te ga upoznaje sistemom pokušaja i pogreške. Naoružan nezasitnom dječjom hrabrošću, on postaje upravo onakav kakvim je i zamišljen. Autor Carlo Collodi napisao je knjigu "Pinokijeve pustolovine“ još krajem 19. stoljeća, ali njegov lik je danas važniji nego ikada prije – premda se čini da se svijet kreće u suprotnom smjeru. Redatelj Matteo Garrone svijetu Pinokija daruje vizionarsku dimenziju koja, baš poput knjiga, ima široki zamah. Njegov lik Pinokija kreće se na način koji je istovremeno realističan i fantastičan. Radnja je smještena u ruralnoj, bezvremenskoj, ali neodoljivoj Italiji koja odiše kopnom, morem i farmama. Gledatelji će sasvim sigurno svaki za sebe pronaći svoj omiljeni lik koji se pojavljuje u životu malog Pinokija, a koji ga direktno upoznaje s prirodom, životinjskim carstvom i svijetom mašte.


Fantastični redatelj Matteo Garrone domaćoj publici nije stran. Upoznali smo ga još 2008. godine kada je režirao remek-djelo Gomora s kojim je osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolju režiju, a 2015. godine s filmom Priča nad pričama ulazi u i službenu konkurenciju filmskog festivala u Cannesu. Na istom festivalu 2018. godine pojavljuje se i s hvaljenim trilerom Dogman, za koji Marcello Fonte osvaja nagradu za najboljeg glumca. Pinokio je Garroneova iznimno vjerna filmska adaptacija Collodijeva književnog remek-djela koje se odavno nalazi kao obvezna lektira za učenike drugih razreda osnovnih škola.

Premda ovo ni izbliza nije prva adaptacija poznate knjige, redatelj Garrone svog Pinokija želio je snimiti u mračnoj atmosferi i prožetog satiričnim tonom baš poput Collodijeve knjige uz nimalo suptilni prikaz okrutnosti i ekstremnog siromaštva. Premda je zbog toga bilo određenih kritika odrasle publike, Garrone je izjavio da su djeca na film fantastično reagirala, a Pinokio je od svoje svjetske premijere na Berlinaleu pobrao hvalospjeve filmske kritike te je na popularnoj stranici Rotten Tomatoes koja skuplja tekstove kritičara diljem svijeta do danas skupio zadivljujućih 93 posto pozitivnih ocjena i automatski postao jednim od kritički najhvaljenijih filmova godine.


Nikola Kučar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike