Sport
BIJELO-PLAVI PREDSTAVILI NOVO POJAČANJE

Bohar: Osijek je za mene jedan novi, veliki izazov
Objavljeno 24. rujna, 2020.
- Naviknut sam igrati u klubovima koji se bore za titule i Europu

NK Osijek u slovenskom krilnom napadaču Damjanu Boharu dobio je jedno od najzvučnijih pojačanja otkako je mađarski kapital ušao u Gradski vrt. Bar tako govori statistika. Dosad je Osijek najčešće dovodio igrače od kojih se stvaralo zvijezde, ali Bohar je posve drukčija priča.

On u Gradski vrt stiže kao etabliran igrač s brojkama koje su za krilnog napadača vrijedne poštovanja. Slovenac je svojoj karijeri zabio 74 pogotka, što je više nego respektabilan učinak za nogometaša koji nije klasični napadač. Očito je trener bijelo-plavih Nenad Bjelica itekako dobro skenirao što njegovoj momčadi nedostaje. Uostalom, dok je bio trener Dinama, krilni igrači su mu bili veliki oslonac u realizaciji.

Dugo na "ciljniku"
Zato Bjelica nije skrivao zadovoljstvo što je Bohar napokon osvanuo u Gradskom vrtu. Pregovori s poljskim prvoligašem Zaglebiejem bili su sve samo ne laki. Više je nego očito kako je poljski klub nerado pristao na taj transfer jer učinio je sve kako bi se priča otegnula što je moguće duže. No protiv igračeve volje, a i činjenice kako mu u ljeto sljedeće godine istječe ugovor, pa bi mogao otići besplatno, nisu mogli. Na kraju Osijek je, navodno, za njegove usluge platio 400.000 eura odštete, a Bohar će u Gradskom vrtu zarađivati gotovo 400.000 eura po godini. Ako je to točno, postat će najplaćeniji igrač bijelo-plavih.

- Sretni smo što smo uspjeli realizirati taj transfer. Damjan je u poljskoj ligi bio najbolji krilni napadač, a meni je na ciljniku odavno. Prije nego što sam znao da ću postati trener NK Osijek već sam ga bio kontaktirao i dao mu do znanja kako bih ga želio vidjeti u svojoj momčadi. Od prvog dana kada sam preuzeo Osijek njegovo dovođenje bilo mi je prioritet. Treba nam krilni igrač koji je u sezoni sposoban isporučiti 10-15 pogodaka, a Bohar to može, što potvrđuju njegove brojke u svim klubovima za koje je igrao. Iskusan je, s Mariborom je igrao Ligu prvaka, a nije nevažno što je u punoj natjecateljskoj formi jer je poljsko prvenstvo već u punom jeku - rekao je Nenad Bjelica, pa dodao:

- Nisu bili laki pregovori sa Zaglebiejem. Željeli su ga držati do 3. listopada, ali tada smo se postavili odlučno. Ili sada, ili nema transfera, pa su popustili. Očekivao sam kako će zaigrati protiv Basela jer dogovor o transferu smo postigli prije desetak dana, ali sve se otegnulo ne našom krivnjom. No sad je ovdje i vjerujem kako će se brzo adaptirati i doći u formu koja će opravdati njegov ugled.

Došao zabijati
S obzirom na ugled, vrlo je zanimljivo čuti zbog čega je Bohar za nastavak karijere izabrao baš Osijek. Vjerojatno je bilo i drugih ponuda.

- Znate, mediji znaju napuhati stvari, ali postoje ponude i prave ponude, a Osijekova je za mene bila prava, što sam odmah dao do znanja i ljudima u bivšem klubu. Prvi razlog je što sam želio raditi s Nenadom Bjelicom, a drugi je ambicija koju ima Osijek. Došao sam u dobar klub koji "puca" visoko. Naviknut sam igrati pod pritiskom i velikim ambicijama, u klubovima koji se bore za titule i Europu, pa moram priznati kako mi je u Zaglebieju malo nedostajao taj pritisak - rekao je Bohar.

Već po njegovim odgovorima jasno je vidljivo kako se radi o prekaljenom nogometašu. Kao takav morao bi biti pravo pojačanje za bijelo-plave. Naravno, prije dolaska u Gradski vrt malo se i raspitao. To i nije bio neki problem s obzirom na to da dijeli istu menadžersku agenciju s Erikom Janžom, koji je bio član bijelo-plavih.

- Janža mi je rekao puno dobrih stvari o Osijeku, a brzo sam se uvjerio i sam u to. Ovdje sam dva dana i sve mi izgleda vrelo dobro. Vjerujem kako ću isto moći reći i za rezultat na kraju sezone. Uzbuđen sam jer dolazak u Osijek smatram korakom ili čak dva naprijed u mojoj karijeri. HNL je po meni jača liga od Poljske, gdje se ne pridaje tolika važnost taktici. Zato je igranje u Hrvatskoj za mene novi izazov, a nadam se kako ću opravdati očekivanja navijača - kaže Bohar.

Na kraju je rekao i nešto o svojim afinitetima na terenu.

- Volim napadački nogomet, jer nema boljeg doprinosa za momčad od pogotka ili asistencije. Uživam igrati u momčadima koje preferiraju napadački nogomet, volim biti bliže suparničkim vratima, volim i šutnuti s poludistance - otkrio je Damjan Bohar, novo pojačanje bijelo-plavih.

Na sve rečeno možemo dodati samo: - Amen. Osijek je vapio za igračem takvog profila, a Boharov debi vidjet ćemo već u subotu protiv Gorice.

Dalibor Keler
74

pogotka zabio je Bohar u karijeri
OSOBNI KARTON
l        Ime i prezime:        Damjan Bohar

l        Mjesto rođenja:        Murska Sobota

l        Datum rođenja:        18. listopada 1991.

l        Pozicija u momčadi:        Lijevo krilo

l        Jača noga: Desna

l        Visina: 172 centimetra

l        Karijera:        2008–2013:        Mura 051 22 (27)

       2013–2018:        Maribor 130 (21)

       2018–2020:        Zagłębie Lubin 75 (26)

l        Reprezentacija        Slovenije: 5 (1)
A što da sam ja igrao?
Damjan Bohar je prema Bjeličinim planovima na raspolaganju trebao biti već za susret protiv Basela. Međutim, nije se dogodilo, ali briljantan odgovor je dao Bjelica na pitanje bi li Osijek prošao Švicarce da je Bohar bio u mogućnosti igrati.

- A što bi bilo da sam ja igrao? - sa smiješkom je odgovorio Bjelica.

A ništa, Osijek bi vjerojatno večeras igrao protiv ciparskog Anorthosisa...
najplaćeniji igrač
BOHAR BI TREBAO ZAIGRATI PROTIV GORICE
Najčitanije iz rubrike