Sport
NOGOMETNE LIGE KADETKINJA I PIONIRKI

Osječanke polovično, Brođanke maksimalno
Objavljeno 24. rujna, 2020.
Odrađeno je prvo kolo novog nacionalnog natjecanja za djevojke, Prve HNŽL za pionirke (U-15) i kadetkinje (U-17), koja su pokrenuta i financirana iz FIFA Forward 2.0 programa, a koja uključuju sudjelovanje 12 klubova u svakoj kategoriji. Uključeni su, praktički, svi nogometni centri koji duže vrijeme rade s (naj)mlađom ženskom populacijom nogometašica: Osijek, Zagreb, Slavonski Brod, Split, Rijeka, Čakovec, Metković, Zadar i Velika Gorica. Klubovi će se u premijernoj sezoni natjecati po sustavu “svatko sa svakim”, a pritom će prvoplasirane ekipe u svakoj kategoriji ponijeti titulu prvaka, a posljednjeplasirane ispasti u jednu od triju regionalnih liga koje će zaživjeti od iduće sezone. Prvoplasirane ekipe u regionalnim ligama na kraju iduće sezone igrat će kvalifikacijski turnir, pobjednici kojega će ostvariti plasman u Prvu HNŽL.

U kontekstu toga predsjednik HNS-a Davor Šuker je rekao:

- U posljednje smo vrijeme puno ulagali u ženski nogomet i to nam se uvelike isplatilo. Nastavit ćemo i dalje ulagati, pogotovo o pitanju mladeži. Jedan smo program već počeli provoditi, a odnosi se na održavanje nacionalnih liga za djevojke uzrasta U-15 i U-17 u natjecateljskim godinama 2020./21., 2021./22. i 2022./23., drugi se program tiče U-14 i U-16 međužupanijskih selekcija djevojčica za razdoblje do 31. prosinca 2022. godine. Jednostavno, mora se promijeniti svijest o ženskom nogometu - naglasio je čelni čovjek najmnogobrojnije državne organizacije.

Ždrijeb je u prvom kolu sastavima Osijeka dodijelio gostovanje u Zagrebu, gdje su ih dočekale vršnjakinje Dinama i u mlađoj, pionirskoj konkurenciji pobijedili rezultatom 4:2, izvojevanim u samoj završnici susreta, dok kod kadetkinja nije bilo neizvjesnosti jer su Osječanke uvjerljivo slavile 7:1. Brođankama je uvod sezone dodijelio domaćinstva protiv Gorice čije su obje ekipe morale priznati primat Viktorijinima.

Rezultati 1. kola pionirke: Agram (Zagreb) - Katarina Zrinski (Čakovec) 17:0, Dinamo (Zagreb) - Osijek 4:2, Split - Rijeka 1:0, Donat (Zadar) - Međimurje-Čakovec 2:1, Marjan (Split) - Neretva (Metković) 14:0 i Viktorija (Slavonski Brod) - Gorica (Velika Gorica) 3:0.

Rezultati 1. kola kadetkinje: Agram - Katarina Zrinski 31:0, Dinamo - Osijek 1:7, Split - Rijeka 2:8, Donat - Međimurje-Čakovec 1:1, Marjan - Neretva 5:6, Viktorija - Gorica 5:3.D.L.
Najčitanije iz rubrike