Novosti
VEĆ SE NEKOLIKO ZEMALJA PROTIVI TOME

EK želi pravedniji pristup sustavu azila za migrante
Objavljeno 24. rujna, 2020.

Europska komisija u srijedu je predložila novi pakt o migraciji i azilu koji predviđa novi fleksibilniji mehanizam solidarnosti među članicama i koji omogućava onim članicama koje ne žele primati azilante da daju svoj doprinos tako što će preuzeti obvezu vraćanja nelegalnih migranata.

Novi mehanizam solidarnosti treba uvesti pravedniji pristup sustavu azila koji će održavati različite izazove zbog različitog zemljopisnog položaja i osigurati da svi pridonose kroz solidarnost tako da teret prihvata nereguliranih dolazaka ne snosi samo jedna zemlja članica, nego EU u cjelini, navodi Komisija.

Europska unija već godinama pokušava promijeniti svoju politiku azila nakon velikog priljeva migranata 2015. i 2016. godine.

Raniji prijedlog Komisije za reformu Dublinske uredbe iz svibnja 2016. nije prošao zbog protivljenja dijela zemalja članica obvezujućim kvotama za raspodjelu izbjeglica.

Komisija je tada predložila uvođenje automatskog mehanizma raspodjele tražitelja azila po zemljama članicama u slučajevima kada u vanjskim članicama naglo poraste broj izbjeglica.

Tim prijedlogom željelo se olakšati teret s kojima se suočavaju južne članice EU-a Italija i Grčka, u koje izbjeglice prvo ulaze. Prijedlog je naišao na žestok otpor u nekim članicama, posebice u Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Prema novom prijedlogu zemlje članice koje ne žele primati azilante, moći će snositi dio tereta tako što će na sebe preuzeti vraćanje nelegalnih migranata u zemlje iz kojih su došli.

Na ove ideje odmah je reagirao i Sebastian Kurtz, austrijski kancelar. "Raspodjela azilanata u Europi neće ići", rekao je Kurz u ekskluzivnom intervjuu za AFP, uoči predstavljanja velikog projekta reforme sustava azila Europske komisije.

"Mi mislimo da raspodjela u u Europi nije uspjela i da je mnoge države odbijaju", rekao je šef austrijske vlade, misleći na zemlje srednje Europe koje odbijaju prihvatiti migrante koji su stigli u Grčku ili Italiju.

"To neće tako ići, nego boljom zaštitom vanjskih granica, zajedničkom borbom protiv krijumčara i slanjem pomoći", dodao je Kurz.

Što se tiče gospodarstva, Austrija se usprotivila planu oporavka koji su ljetos predložile Francuska i Njemačka. S Nizozemskom je preuzela čelo koalicije takozvanih „štedljivih“ zemalja, koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao kao „sebične“.

Napokon je dala zeleno svjetlo planu nakon pregovora o smanjenju svog financijskog doprinosa. "Ne radi se o tome da budemo protiv bilo koga, ali Europska unija je više od Njemačke i Francuske, i to je dobra stvar", rekao je Sebastian Kurz.H
Ujednačiti mjere protiv pandemije
Europska unija nastoji stati na kraj improvizacijama u donošenju nacionalnih mjera povezanih s pandemijom bolesti COVID-19 i uskladiti zdravstvene kriterije kako bi se izbjeglo blokiranje slobodnog kretanja ljudi. “Moramo pronaći zajednička rješenja. Želimo bolju koordinaciju zdravstvenih mjera na europskoj razini i državama članicama bit će dane preporuke čim to bude moguće”, rekao je u utorak njemački državni tajnik za europske poslove Michael Roth, nakon sastanka s kolegama u Bruxellesu. Njemačka predsjeda ministarskim sastancima EU-a do kraja godine.

“Danas sam inzistirao na potrebi zdravstvene koordinacije koja manjka u Europi”, rekao je francuski državni tajnik Clément Beaune. “Kada je pandemija izbila nismo imali nikakav plan. To je bila potpuna improvizacija. Lekcija koju smo naučili iz te situacije jest koliko je građanima važna sloboda kretanja”, rekao je Roth.

“Svi ministri podržali su to načelo”, naglasio je. “Moramo izbjeći restrikcije”, kazao je. No države članice i dalje imaju jako različite pristupe kada je riječ o ograničenjima putovanja.