Dome slatki dome
AMARILIS

Lukovice trebaju razdoblje mirovanja
Objavljeno 24. rujna, 2020.
U ranu jesen prestaje se s prihranom i zalijevanjem amarilisa. Tek nakon razdoblja mirovanja lukovice se sele u svijetli i topliji prostor, opet se zalijevaju i rast kreće iz početka. Potkraj rujna lončić s amarilisom izvadite iz cvjetnjaka, stavite ga pod nadstrešnicu ili na balkon, prestanite zalijevati i ostavite da se supstrat postupno osuši, lišće povene i biljka zamre. Sredinom listopada, prije prvih jačih jesenskih mrazova, uklonite uvenule listove pa amarilis smjestite u hladan, mračan i suh podrum, na stubište ili u garažu, gdje, pri temperaturi od 5 do 13 Celzijevih stupnjeva, mora provesti najmanje 45 dana.


Veličina lukovice bitna je za cvatnju. O toplini prostorije ovisi kad će lukovice izbaciti pupove. Preselite ih na svijetlo mjesto i lagano zalijte. Odmah počnite prihranu jer se lukovica jako troši prilikom cvatnje pa treba nadoknaditi energiju. Sobni prozor vrlo je dobro mjesto za daljnji rast lukovice amarilisa. Svako drugo zalijevanje treba biti s hranjivima. Ovisno o veličini lukovice, broj cvjetova može biti i do šest.


Ako ste kupili lukovicu te lijepe biljke, posadite je sredinom prosinca, najkasnije do početka siječnja, u lončić nešto veći nego što je sama lukovica, u umjereno vlažan višenamjenski kompost za uzgoj kućnoga bilja, i to tako da trećina lukovice viri iznad ruba lončića. Smjestite ga u umjereno osvijetljenu prostoriju s temperaturom 18 - 20 Celzijevih stupnjeva. Umjereno zalijevajte, tek toliko da se kompost u lončiću ne osuši. J.Kn.
U ranu jesen prestaje se s prihranom i zalijevanjem amarilisa
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike