Kultura
NAKON 36 GODINA U VIZIJI KOVAČA

Nadam se da će predstava biti kao sarma - još bolja podgrijana
Objavljeno 23. rujna, 2020.
"Trenk iliti divji baron" po narudžbi su za HNK u Osijeku 1984. napisali Senker-Mujičić-Škrabe. Te je godine i praizveden

Prvi put pred novonormalnim "punim" gledalištem - što znači da će od mogućih 413 biti popunjeno 165 mjesta, i uz već poznate epidemiološke mjere - ansambl Drame HNK u Osijeku izvest će prvu premijeru u 114. kazališnoj sezoni. Napisan 1984. po narudžbi baš za osječki teatar, pučki igrokaz s pjevanjem i mudroslovljem Trenk iliti divji baron, iz pera Senkera-Mujčića-Škrabe vraća se (u petak, 25. rujna, od 20 sati) u redateljskoj viziji osebujnoga Marija Kovača.


- Znam da emocionalni strah od okupljanja još uvijek postoji, posebice kod starije populacije, no poduzeli smo sve kako bismo mogli sretni i zadovoljni gledati predstave. Još uvijek se mjesta popunjavaju onako kako publika dolazi, od prvog prema zadnjem redu, a prema istom će se načelu gledalište i prazniti, od zadnjeg reda prema prvom - naglasila je na konferenciji za novinare, kao i većina ansambla, vidljivo uzbuđena intendantica Dražena Vrselja.

Lutke kao publika

Apeliravši na svoje sugrađane da imaju vjeru u njih i da im budu podrška, uz vođenje računa o sigurnosti svih, pozvala ih je na premijeru, ali i sve ostale programe u novoj sezoni te da kupnjom ulaznice iskažu ljubav prema HNK-u. Vesela i uzbuđena bila je i ravnateljica Drame Petra B. Blašković, ali i 30-ak ljudi, koliko čini ansambl (uz dramski, tu su i neki članovi opernog i plesnog), koji je u ožujku doslovce dva tjedna prije premijere zaustavljen. Svoj su obol dali i studenti Akademije za umjetnost i kulturu, zadovoljno je naglasila ravnateljica Drame, posebice istaknuvši da će premijera biti višestruko svečarska, jer Anita Schmidt njome obilježava četiri desetljeća umjetničkoga rada, dok će s druge strane studentici Zdenki Šustić to biti diplomska predstava. Potpisivanjem suradnje s AUKOS-om, HNK radi na stvaranju vezivnog tkiva nužnog za zdravo funkcioniranje kulture u gradu.


- Nije bilo lako dolaziti na probe pod maskama, znojiti se, no glumci i plesači izdržali su i to zbog publike - dodaje Blašković.


- Nadam se da će ova predstava biti kao sarma, bolja kada je podgrijana - nasmijao je Kovač sve u kazalištu.


Zahvaljujući inicijativi redatelja Kovača, profesor Škole za primijenjene umjetnosti i dizajn Drago Stojaković s učenicima je izradio lutke koje će popuniti gledalište.


- Kada glumac gleda poluprazno gledalište, to je kao osmijeh u kojemu nedostaje četiri-pet zuba. Nije važno sjedi li tamo papa, gradonačelnik, ili klošar, ionako se od reflektora ne vidi tko je, bitno da je puno. To je za glumca motivacija - naglasio je Kovač. Opterećeni poviješću, građani Hrvatske sada će imati prigodu da ono što je bilo pogledaju opušteno, zdravo, za katarzu koja oslobađa. Veseli ga što će Anita proslaviti svoj jubilej, a mlada Zdenka svoj početak, jer i jedno i drugo simbol je vedrine u kazalištu. Iako je jesen počela, još su u ljetnim dezenima - rekao je Kovač.


Koreograf Branko Banković istaknuo je kako su se poigrali različitim stilovima, i da bi u školi sigurno iz povijesti dobili dvojku, no njima je to za predstavu baš "pasalo". Zadužen za glazbu Tomislav Babić, također u suradnji s Kovačem, ima brojne projekte i svakomu se veseli, kao i veselom osječkom ansamblu s kojim je zadovoljstvo raditi. Zahvalan je HNK-u na prilici i povjerenju i scenograf Davor Prah, pohvalivši osječku ekipu, a posebice tehniku.
Upropastiti premijeru

Prelomni je trenutak za tadašnji ansambl bio dolazak klase u kojoj je bila i Anita Schmidt, iako su još bili studenti.

- Hvala redatelju što mi je dopustio da mu svojom proslavom upropastim premijeru - našalila se Anita, no potekle su i suze. Biti vjerna 40 godina jednoj kazališnoj kući velika je stvar, a i činjenica da je u ovoj predstavi igrala i u praizvedbi prije 36 godina.


Narcisa Vekić
Ljubiša Milišić umjesto Bogdanovića
Nisu zaboravili sjetiti se Aleksandra Bogdanovića koji je u ovoj predstavi trebao biti pandur Pavao. S obzirom na to da je s Acom i Vladimirom Tintorom (kojega ćemo gledati u naslovnoj ulozi), studirao i radio Ljubiša Milišić, odluka je pala da upravo ovaj novosadski glumac zaigra nesuđenu Acinu rolu. Toplo i prijateljski dočekali su ga Osječani, pa je Milišiću bilo lakše odraditi ovaj glumački zadatak, iako ga je mnogo toga podsjećalo na izgubljenog prijatelja i kolegu. Nestrpljiv je, kao i svi drugi u velikom ansamblu i autorskom timu, da nakon šest-sedam mjeseci konačno dočekaju dan premijere.
Lako i prpošno
Svjestan da glavnu rolu glumac uvijek odigra zahvaljujući cijelom ansamblu, Tintor im je zahvalio jer su mu pomogli i više nego misle. Važan dio mehanizma je i slavljenica Anita Schmidt, iza koje su uistinu (ne)broj(e)ne uloge i partneri. Iako se čini lako i prpošno, nije tako.
Vjerna HNK-u 40 godina, Anita Schmidt u ovom je komadu igrala i prilikom praizvedbe 1984., ne u oj ulozi
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas