Regija
OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA USTROJA

Osnivanjem 204. vukovarske
brigade postavljeni su temelji
moderne Hrvatske vojske
Objavljeno 23. rujna, 2020.

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata i svetom misom u Vukovaru je obilježena 29. godišnjica ustroja legendarne 204. vukovarske brigade.
Ministar branitelja Tomo Medved izrazio je poštovanje i zahvalu obiteljima poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade.

 - Prilika je ovo iskazati zahvalu ljudima koji su u izrazito teškim okolnostima, uslijed velikosrpske agresije na Vukovar i Hrvatsku, osnovali po mnogo čemu jedinstvenu brigadu. Moramo naglasiti žrtvu koju je brigada podnijela; smrtno stradalih i nestalih 879, ranjenih 777, a kroz srpske koncentracijske logore je prošlo 1557 pripadnika ove brigade - rekao je Medved, naglasivši kako je grad s oružjem branilo i 190 žena te 93 maloljetna pripadnika.
Ministar obrane Mario Banožić je naglasio kako su osnivanjem brigade u rujnu 1991. godine postavljeni temelji moderne Hrvatske vojske koja se i danas razvija.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava poručio je kako je legendarna brigada dala ogroman doprinos ne samo obrani grada već i cijele Republike Hrvatske, dodajući kako se u kontekstu današnjeg vremena svi moramo zapitati koliko smo na tragu 204. brigade i njezinih pripadnika.
Zdravko Komšić, čelnik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, naveo je kako su hrvatski branitelji 87 dana uspjeli grad sačuvati od neprijatelja.
- Stali smo u obranu Hrvatske koja se tada branila u Vukovaru. Kada smo ostali bez streljiva neminovno je došlo do sloma obrane i okupacije grada - rekao je Komšić, podsjetivši kako su potom mnogi odvedeni u srpske logore.

D. Korpoš

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana