Regija
UBLAŽAVANJE LJUDSKE PATNJE U KRIZNIM SITUACIJAMA

Osposobljavanje Županijskog interventnog tima Crvenog križa
Objavljeno 23. rujna, 2020.

Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije sa ciljem osposobljavanja osnovne jedinice Županijskog Interventnog tima u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i društvima Hrvatskog Crvenog križa s područja Osječko-baranjske županije, započeo je s provedbom osposobljavanja pripadnika Županijskog interventnog tima. Osposobljavanje se provodi u dva dijela, sukladno Programu obuke operativnih snaga Hrvatskog Crvenog križa, a uz poštivanje uputa i preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanih za trenutnu epidemiološku situaciju.

Prvi dio osposobljavanja u kom pripadnici osnovne jedinice Županijskog interventnog tima stječu teorijska znanja potrebna za djelovanja u kriznim situacijama, provodi se u Centru za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici dok će se praktični dio edukacije 3. i 4. listopada 2020. godine biti održan u Dardi.


- Temeljne zadaće Hrvatskog Crvenog križa su opremanje i osposobljavanje vlastitih operativnih snaga te edukacija stanovništva svih dobnih skupina. Redovitim edukacijama djelatnici i volonteri stječu specijalistička znanja i vještine za djelovanje u kriznim situacijama. Županijski interventni tim Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije operativna je snaga ustrojena iz redova zaposlenika i volontera društava Hrvatskog Crvenog križa s područja Osječko-baranjske županije koji su osposobljeni za djelovanje u kriznim situacijama i zadovoljavaju uvjete sukladno Smjernica o ustroju, zadaćama i obuci operativnih snaga Hrvatskog Crvenog križa.  – kaže dopredsjednik CK OBŽ Goran Latković te dodaje kako su pripadnici Županijskog interventnog tima HCK OBŽ koji sudjeluju na osposobljavanju, zaposlenici i volonteri s višegodišnjim iskustvom, a dolaze iz društava Crvenog križa Beli Manastir, Darda, Donji Miholjac, Đakovo, Našice, Osijek i Valpovo.


- Većina sudionika tijekom svog volontiranja i rada u sustavu Hrvatskog Crvenog križa svoje vještine, znanja i humanitarno djelovanje pokazali su i potvrdili sudjelovanjem u brojnim kriznim situacijama kao što su poplave, migrantska kriza, požari, potres, a trenutno su uključeni u aktivnosti na sprječavanju zaraze i smanjenu posljedica epidemije koronavirusa. Ublažavanje ljudske patnje u kriznim situacijama je jedan od glavnih pokretača međunarodnog pokreta Crvenog križa i tema od posebnog značaja za Hrvatski Crveni križ. Ratovi, prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe posebno pogađaju najosjetljivije dijelove stanovništva, a oporavak zna biti spor i dugotrajan. Hrvatski Crveni križ zato u svom djelovanju stavlja poseban naglasak na aktivnosti vezane za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama te pomaganje pogođenim zajednicama u oporavku. – zaključio je Latković.

 Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike