Osijek
SRAMOTNI PRAVILNIK GRADA

Za maturante nema novca, a sebi mogu plaćati doktorate?!
Objavljeno 23. rujna, 2020.
Novokmet: Grad nije znanstvena ustanova da mora slati ljude na doktorate, nego servis građana

U Službenom glasniku Grada Osijeka od 10. kolovoza ove godine gradonačelnik je donio Pravilnik o stručnom usavršavanju službenika i namještenika Grada Osijeka. Prema ovome pravilniku Grad je spreman službenicima i namještenicima koji podnesu zahtjev, i to im odobri Povjerenstvo, financirati dodatnu izobrazbu u iznosu do 50 posto ukupnog iznosa troška školovanja. To znači da bi pojedini službenici Grada Osijeka uskoro mogli dobiti odobrenje za financiranje doktorskog studija, a koji nerijetko dosežu i cijenu do 100.000 kuna.

Na ovakvu je odluku Grada na protekloj sjednici Gradskog vijeća upozorio upravo vijećnik Vedran Novokmet, iz stranke Desno.

- U tom pravilniku, uz opće uvjete, stoji da postoji i obvezna izobrazba koju su namještenici dužni obaviti prema nalogu čelnika upravnog tijela ili gradonačelnika, a podmiruju se sredstvima osiguranim u proračunu, ali da postoji i dobrovoljna izobrazba ako netko od namještenika podnese zahtjev. Takav zahtjev onda odobrava Povjerenstvo u kojem su opet većinom zastupljeni predstavnici jedne političke stranke, a to će se školovanje financirati do 50 posto troškova. Razumio bih to da je Grad Osijek znanstvena ustanova ili fakultet, pa da moraju slati ljude na doktorski studij, ali Grad Osijek je servis građana. Osobno podržavam obrazovanje i smatram da je ono temelj života. No, ne mogu prihvatiti da mi plaćamo doktorate službenicima gradske uprave te da je takva odluka donesena u kolovozu, nakon što smo na prošloj sjednici ukidali poticaj za izvrsnost sto najboljih maturanata u iznosu od po 1000 kuna, dakle ukupno 100.000 kuna, što je cijena samo jednog doktorskog studija. Postavlja se i pitanje što će biti ako zahtjev podnese netko tko je ujedno i član Povjerenstva. Tko će njemu odobriti financiranje školovanja, i neće li to biti direktni sukob interesa - komentirao je Novokmet te dodao kako će oni kao oporba svakako voditi računa o tome što se događa u Gradu u vezi s ovim pitanjem.

Povjerenstvo za stručno usavršavanje službenika i namještenika ima predsjednika i dva člana te njihove zamjenike. Predsjednica je Povjerenstva za stručno usavršavanje Žana Gamoš, a članove čine David Krmpotić i Marija Garić (svi troje članovi HNS-a, nap.a.). Kao zamjenik predsjednice imenovan je Hrvoje Kučan, a zamjenski su članovi Vjekoslav Bagarić i Ružica Šimić. Kako je naglasio zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, Grad je ove godine za ovu namjenu predvidio 50.000 kuna.

Nefreteta Z. Eberhard
KUVERTE STIGLE, JOŠ SE NE ZNA TKO SE PRIJAVIO
Marija Garić, pročelnica Ureda gradonačelnika i članica Povjerenstva, tvrdi kako je Pravilnk rađen prema uzoru na neke slične pravilnike drugih gradova. “Pravilnik je donesen tek nedavno, ali uobičajena praksa nekih drugih gradonačelnika bila je da financiraju magisterije nekih službenika. Sam zakon o službenicima predviđa njihovo usavršavanje. Mi smo i do sada svoje službenike slali na seminare i tečajeve, jer to pridonosi kvaliteti rada. Što se tiče Povjerenstva još nije održana nijedna sjednica, sve kuverte koje su do sada pristigle zatvorene su i ne znamo tko se javio. Konačnu odluku o odobrenju sufinanciranja ionako donosi gradonačelnik. Uvjet je da traženo školovanje ima veze s poslom koji službenik obavlja. Objavit ćemo i tko se javio i kome je školovanje odobreno”, komentirala je Garić.
Najčitanije iz rubrike