Kultura
ZAVIČAJNI MUZEJ NAŠICE

Sljedeće će tri godine biti na tri nove lokacije
Objavljeno 23. rujna, 2020.
Planiraju promjenu koncepcije za koju su izrađene muzeološke studije novog i stalnog postava
NAŠICE - U Našicama je krenuo jedan od najvećih projekata na ovom području - obnova kulturne baštine, koji obuhvaća sve važne kulturne objekte u gradu te će uz uređenje središnjeg gradskog Trga dr. Franje Tuđmana, Trga Isidora Kršnjavoga i Gregerove vile, obuhvatiti i vanjsku i unutrašnju obnovu Velikog i Malog dvorca Pejačević. Za tri bi godine grad trebao biti potpuno obnovljen, u infrastrukturnom, ali i u kulturnobaštinskom smislu.Prije početka radova, zbog zahvata koji će se obavljati, ne će biti moguće ostati u prostoru Velikog dvorca, pa se iz njega moraju iseliti svi korisnici. Od četvero postojećih korisnika dvorca Zavičajni muzej zauzima najveći dio i privremeno će morati dislocirati muzejsku građu i dokumentaciju.

Ravnateljicu Silviju Lučevnjak i djelatnicu Melitu Mihaljević zatekli smo u privremeno muzeju dodijeljenom prostoru dok traje veliki posao obnove dvorca Pejačević.

- Dobili smo lijep prostor od Grada Našica, u Ulici Vatroslava Lisinskog. Muzej se dva mjeseca nalazi na dva mjesta. Na starom se mjestu u dvorcu Pejačević, gdje se rade revizije zbirki, pregledava materijal te obavlja inventarizacija i reinventarizacija. Predmeti se pakiraju i postupno sele u novi prostor - kaže ravnateljica, dodajući da će u sljedeće tri godine biti na tri lokacije.

U novom prostoru su velike promjene. Kako navodi ravnateljica, taj je prostor bio potpuno prazan kad su ušli u njega. Muzealci ne prenose samo građu, nego i kompletnu čuvaoničku opremu, ormare, police, ladičare.

- Sve se mora demontirati u prostoru dvorca Pejačević, prenijeti na ovu novu lokaciju i ovdje ponovno montirati. Moramo najbolje iskoristiti ovaj prostor. Nakon toga uslijedit će prijenos građe - objašnjava Lučevnak i dodaje kako napreduju relativno polako jer je muzejska građa vrlo osjetljiva, a uz to se radi i stručni dio revizije.

Kako saznajemo, u novi prostor prenesena je otprilike četvrtina građe. Muzej ima oko 12 tisuća obrađenih muzejskih predmeta, a tijekom revizije će se taj broj povećati jer ima nešto i neinventarizirane građe, pa se sada i ti procesi ubrzavaju.

Kako navodi Lučevnjak, bili su prisiljeni obustaviti posjete u stalni postav jer se trenutačno pakiraju i transportiraju i predmeti stalnog postava, tako da Muzej ne prima posjetitelje, no i dalje ih se može kontaktirati telefonski ili elektronski ako netko ima potrebe za uvidom u građu ili posudbom predmeta.

Završetkom će radova Zavičajni muzej dobiti veći prostor za rad, gotovo površinu cijelog Velikog dvorca Pejačević, što će omogućiti obogaćivanje stalnog postava, kao i češće gostujuće izložbe. Usto, muzej planira promjenu muzejske koncepcije, za koju su već izrađene studije novog i stalnog postava.

Magdalena Kunac
12

tisuća obrađenih predmeta ima Muzej, broj će se tijekom revizije povećati zbog neinventarizirane građe
JOŠ NE ZNAJU KADA MORAJU IZAĆI IZ DVORCA
- U ove tri godine intenzivnije ćemo se posvetiti sređivanju situacije u zbirkama da nakon povratka u obnovljeni dvorac Pejačević imamo potpuno sređenu situaciju. To je velik posao koji se sada radi, malo dalje od očiju javnosti - ističe Silvija Lučevnjak, dodajući da ne znaju točan trenutak kad će morati izaći iz dvorca Pejačević. No, kako su krenuli na vrijeme, vjeruju da će za nekoliko idućih mjeseci uspjeti završiti taj veliki i naporan dio prijenosa predmeta u novi prostor. Nekoliko će ureda biti premješteno i u zgradu Gradske uprave.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike