Sport
OD RHEINFELDENA DO MOSKVE

Ivane, svi u Hrvatskoj smo ponosni što si bio s nama!
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Ivan Rakitić je prvu utakmicu za hrvatsku nogometnu reprezentaciju odigrao 8. rujna 2007. i bio važna karika sve ove godine

Svoju životnu priču Ivan Rakitić ispričao je za portal The Players tribune, na kojem poznati sportaši pišu o svom životu i karijeri te se na taj način žele približiti obožavateljima. Tekst pod naslovom "The Best Shirt in the World" opisao je jedan događaj kada je u njegov dom u Švicarskoj stigao paket iz Hrvatske.

- Hrvatska je bilo mjesto koje smo zvali domom, ali to je bilo mjesto u kojem moj brat i ja nikada nismo bili. U kući smo pričali hrvatski. Moj brat Dejan i ja rođeni smo u Švicarskoj. Hrvatska koju smo znali bila je ono što smo vidjeli na televiziji, fotografije koje su nam pokazivali roditelji i njihovi telefonski razgovori - prepričavao je Rakitić za The Players tribune.

Tako je jednom u švicarski dom Rakitićevih, u Rheinfeldenu, 15-ak kilometara od Basela, stigao paket. Iz Hrvatske.

- Tata je uzeo nož i otvorio paket i izvukao dva hrvatska dresa, za mog brata i mene. To je bilo jako emotivno. Spavali smo u tim dresovima, nosili smo ih u školu, nismo ih htjeli skinuti. Bili su nam toliko posebni - prepričavao je Rakitić, koji je mnogo godina poslije, točnije, 8. rujna 2007., protiv Estonije u kvalifikacijama za Euro 2008., prvi put zaigrao u hrvatskom dresu.

Prije toga vodila se velika borba hoće li zaigrati za Hrvatsku, domovinu svojih predaka i mjesto koje su Rakitići zvali dom, ili za Švicarsku, državu u kojoj je rođen, u kojoj je odrastao i u kojoj je uostalom započeo karijeru i za čiju je mladu reprezentaciju već tada igrao.

- To me dugo opterećivalo. Sjedio sam u sobi i nisam znao što ću. Šetao sam i razmišljao o svim ljudima koji su me doveli onamo gdje jesam, a onda sam pomislio samo na ono što mi je u srcu. Uzeo sam telefon i počeo zvati. Prvo švicarskog izbornika, igrao sam tamo cijelu karijeru i važno mi je bilo nazvati njega prvog i objasniti mu zašto ću igrati za Hrvatsku. Potom sam nazvao Slavena (Bilića), koji mi je rekao "svi će u Hrvatskoj biti ponosni što si s nama". Čuo sam tatu kao je pred vratima moje sobe cijelo vrijeme. Kad sam napokon otvorio vrata, samo je stao i gledao me. Nisam mu rekao što sam odlučio, a on mi je rekao da me podržava u svemu. Bio je to velik trenutak za nas pa sam se malo našalio s njim. "Igrat ću za Švicarsku", rekao sam mu. ‘Aha… O.K., dobro’, rekao mi je kratko."

Počeo sam se tada smijati i rekao sam mu da ću igrati za Hrvatsku. Tada su mu suze došle na oči i kada god dođem igrati za Hrvatsku, razmišljam o tati i o tom trenutku.

U najljepšem dresu na svijetu Rakitić je odigrao 106 utakmica. Za Hrvatsku je postigao 15 pogodaka, posljednji u Rusiji za pobjedu protiv Argentine 3:0. No najvrjedniji pogodci bili su oni što se službeno ne broje. Svima su nam suze na oči išle, slično kao njegovu ocu kada mu je Ivan rekao da će igrati za Hrvatsku, kada je tresao mreže "hladan kao špricer" izvodeći jedanaesterce u petoj seriji u osmini finala protiv Danske i četvrtfinalu protiv Rusije.

- Rakitiiiiić, Rakitiiić! - kao da i danas čujemo kako odzvanja. No Ivan je odlučio da je došlo vrijeme za oproštaj od Vatrenih. Uz naše veliko: HVALA, IVANE!

Krešimir Lacković
DALIĆ: MORA DOBITI VELIČANSTVEN OPROŠTAJ
- Sigurno je odluka o oproštaju od reprezentacije bila najteža samome Ivanu, i da, svi mi to moramo poštovati i reći mu jedno veliko “hvala” za sve što je dao nogometnoj reprezentaciji i hrvatskoj državi - kaže izbornik Vatrenih Zlatko Dalić nakon što je službeno objavljena odluka kako se Ivan Rakitić oprašta od igranja za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

- Nedostajat će kao igrač, kao dokapetan, kao jedan od najiskusnijih i najvažnijih igrača. Nemam puno riječi kojima bih opisao kako se osjećam u ovom trenutku. On je odlučio i mi to moramo respektirati, a ne dalje kopati po razlozima i pokušavati ih otkriti. Moramo mu samo zahvaliti i prirediti oproštaj kakav taj ljudina zaslužuje. Taj oproštaj mora biti veličanstven.
Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

Najčitanije iz rubrike