Novosti
POTPISAN UGOVOR O DODJELI NEPOVRATNIH SREDSTAVA

Nabavlja se 21 elektromotorni vlak
Objavljeno 21. rujna, 2020.
Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava, vrijedan nešto više od milijardu kuna, na temelju kojeg će se financirati nabava 21 elektromotornog vlaka za HŽ Putnički prijevoz iz EU Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020., potpisan je u ponedjeljak.


Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric. Prihvatljivi troškovi projekta iznose 1,03 milijarde kune, a pritom će se 85 posto, ili 880 milijuna kuna, financirati nepovratno iz kohezijskog fonda EU-a, a 15 posto iz državnog proračuna. Ministar Butković kazao je da se tim projektom nastavlja modernizacija voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽPP), čime će se osigurati učinkovitiji i konkurentniji željeznički putnički prijevoz. HŽPP će vozni park modernizirati s 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih vlakova.


Novi vlakovi bit će niskopodne kompozicije, a postizat će brzinu od 160 kilometara na sat. Vlakovi će u regionalnom prijevozu imati kapacitet od 200 sjedećih i 200 stajaćih mjesta, a u gradsko-prigradskom oko 130 sjedećih i 380 stajaćih mjesta. Bit će opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba s invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor bit će pod videonadzorom. Putnici će imati i besplatan pristup internetu.
"Ovo je nastavak kontinuiranog ulaganja u željezničku infrastrukturu i u prometnu infrastrukturu, čiji je investicijski ciklus iznad 20 milijardi kuna. Od velikih infrastrukturnih projekata tu je Pelješki most, veliki željeznički projekti, luke, nabave novih vlakova i sl. U idućih desetak godina će se, kada je riječ o prometu, uglavnom ulagati u željeznicu. Danas su ta ulaganja oko 1,5 milijardi eura velikih projekata koji se grade i koji su u pripremi", rekao je Butković. H
Najčitanije iz rubrike