Autoglas
ORAHOVČANIN KOJI VOLI OLDTIMER MOTOCIKLE

Godinama zaljubljen u karting i oldtimere
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Prvi motor koji je dobio od oca 1971. godine je Tomos T11, a da je to sjajan motor, dokazuje činjenica da pali od prve

Ervin Kovač zaljubljenik je u karting i odltimer motore. Priču o kartingu smo ispričali prije nekoliko godina, no ovo drugo je posebna bajka iz radionice majstora Ervina. Ovaj neumorni 72-godišnjak u svojim garažama i šupama ima čak 11 oldtimer motora koje ljubomorna čuva, glanca i rado pokazuje onima koje to zanima. Njegova ljubav prema motorima počela je u ranoj mladosti:

- Prvi motor mi je kupio moj pokojni otac kada sam krenuo učiti zanat za automehaničara. Naime, zanat sam učio kod majstora Josipa Selešija u Zdencima, a tada sam imao samo bicikl i nije bilo lako putovati njime svaki dan. Tako mi je otac kupio Tomos T 11 i mogu reći da sam s njime bio pravi frajer. Bio je to sjajan motor, a dokaz tome je da i danas pali od prve. Dobro, danas je on kombinacija dvaju sličnih motora, moj prvi je iz 1971., a imam dijelove od jednoga iz 1967. Ima 49 cm³, tri brzine i povuče do 50 km/h. Danas ga s ponosom čuvam jer, osim što je oldtimer, ima veliku sentimentalnu vrijednost - započinje Ervin, koji uz tog Tomos ima još deset oldtimera. Jedan mu je poseban.

- Pravi ljepotan je Garelli, naravno Talijan iz 1971. S četiri brzine i jačine 50 cm³, taj povuče i do 70 km/h. Iznimno samo ponosan i na svoj motor Panonia, podrijetlom iz Mađarske. To je najstariji koji imam, proizvodnje 1968. Ima 250 m³ i s četiri brzine vuče na čak 120 km/h. Motore sam nabavljao svakako, većinu sam dobivao kada ih nitko nije htio, bili su vlasnicima samo krš i smetnja i dovezu ga meni. Naravno, ja prionem poslu, uredim prvo motor i pogon, a zatim i limariju. Neke sam dobio iz Rijeke, Osijeka od vlasnika i direktora komunalnih poduzeća, i sve to sad stoji u mojoj garaži i volim ih pokazati onima koje to doista zanima - kaže Ervin, koji je u mladosti bio strastveni vozač motora, imao je svoju ekipu prijatelja koji su gotovo svaki vikend organizirali neku utrku:

- Sjećam se te strašne ekipe, Ivan Stojić-Buco, Ivica Starčević, Milan Sebenji, Milan Bukovac, Tomislav Sobodić, Franjo Patek, naš mehaničar bio je Branko Vrkić, ali i sami smo sve znali popraviti. Bile su to lude utrke, organizirane, ali najzanimljivije i najzahtjevnije su bile one naše interne. Tu je uvijek vladao rivalitet, naboj. Mi smo s običnim motorima vozili cross po prirodi, pa je tu bilo svega. Sjećam se Ivana Stojića, koji je u jednoj utrci pao i slomio nogu, no dan nakon što je zagipsan, vratio se k nama, sjeo na motor i rekao: ‘‘Ajd‘ da vidim ‘ko je brži." Redovna staza nam je bila iznad starog hotela kod jezera pa starom prugom i tako. Imali smo i tzv. ispit spretnosti koji smo svi morali položiti na našem poligonu, tko to prođe, može u utrku - sjetno se prisjeća Ervin, čijim je stopama u kartingu i na motoru krenuo njegov sin Kristijan, a posebno je ponosan danas na svoje unuke Niku i Tonija.

- Obojica obožavaju motore, posebno mlađi Niko. Imaju punu cross opremu i vozaju se gore iznad kuće po baščama i šumskim stazama baš kao i mi nekada. Presretan sam kad ih vidim, jedino baka, moja žena, malo strahuje, ali dobro, tako je nekad i za mene, pa je, hvala Bogu, sve dobro prošlo. Dva puta sam imao gadne nezgode, ali sam Bog me sačuvao - zaključuje Ervin Kovač.
Vladimir Grgurić
DOKTOR ZA KARTING
Ervin je ‘80-ih godina vozio karting, a otkad je u mirovini, posvetio se izradi kartinga, te popravljanju kosilica, skutera... “Svakom unuku sam napravio po jedan i drago mi je da i oni uživaju u ovome sportu. Budući da sam automehaničar po struci, velika mi je želja bila napraviti nešto ovako malo, a brzo. Najbolje rezultate u kartingu ostvario je moj sin Kristijan, koji je ranih 90-ih osvajao medalje na državnim utrkama, a i sam sam osvojio ponešto značajnih priznanja”, ispričao nam je prije nekoliko godina Kovač
11

oldtimer motora ima Ervin, a najstariji datira iz 1968.
50

km/h i danas povuče prvi Ervinov motor, koji još uvijek pali od prve
Svih 11 oldtimer motora Ervin ljubomorna čuva, glanca i rado pokazuje onima koje to zanima
Možda ste propustili...

FILIP ROMIĆ ODLIČNI VOZAČ KARTINGA IZ VIROVITICE

Povratnik na karting stazu prvak Hrvatske

ISKORISTITE ATRAKTIVNO FINANCIRANJE UZ BOGATI PAKET OPREME

BMW 318d nikad pristupačniji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana