Mozaik
KULTURNI CENTAR GATALINKA VINKOVCI

Na etnoreviji u Vinkovcima predstavljena sva raskoš kulturne baštine i tradicije
Objavljeno 22. rujna, 2020.

U organizaciji Kulturnog centra Gatalinka Vinkovci održana je etnorevija na kojoj su prezentirani radovi dvaju natjecanja "Etnokreacija Hrvatske 2020." i "Etnofrizura Hrvatske 2020."

Svaki kreator natjecao se s tri odjevna predmeta inspirirana tradicijskom baštinom Hrvatske. Natjecatelji su se mogli natjecati s najviše dvije kolekcije. Osim odjevnih predmeta, za to natjecanje imali su zadatak izraditi maske za lice u skladu s kolekcijom. Članice prosudbene komisije bile su etnologinje Marija Raguž i Mia Sidorov. Među kreatorima ove godine natjecali su se: Doriana Duić (Osijek), Katarina Jurčević (Zagreb), Učilište Callegari (Zagreb), Igor Galaš (Križevci), Tina Miličević (Velika Gorica), Goranka Golubović (Osijek), Ana Kujundžić (Split). Prvo mjesto osvojila je Katarina Jurčević, drugi je bio Igor Galaš, a treće mjesto osvojila je Tina Miličević. Katarini Jurčević inspiracija za kolekciju bile su ‘‘šalve‘‘, dio nošnje iz srednje Bosne, i ‘‘potkasana košlja‘‘ (suknja kojoj se diže prednji dio pa je stoga kraća), obične i svečane pregače s vunenim resama protkane i potkićene srmom, tzv. srmejak.

Zbog epidemioloških mjera natjecateljske frizure su određene po jednostavnosti izvedbe. Frizeri su se natjecali u dvije kategorije: tradicijska frizura (frizeri samostalno izabiru frizuru od tri pramena s bilo kojega područja Hrvatske) i suvremena frizura (iskazivanje vlastite kreativnosti). Članovi prosudbene komisije bili su frizerke Zdravka Bulović iz Đakova, Jasna Mak iz Osijeka, te folkloristi Ivan Kolik iz Gradišta i Josip Neralić iz Rokovaca i Andrijaševaca. U kategoriji frizeri učenice prvo mjesto osvojila je Nikolina Iličić (Drenovci), a drugo mjesto osvojila je Dunja Šimić (Osijek).

- Radila sam tradicijsku frizuru iz sela Drenovci. Napravimo razdjeljak po sredini glave, kosu zagladimo svinjskom mašću kao što su to radili naši stari, spletemo dvije pletenice s tri pramena, desna pletenica ide preko lijeve te ih križamo i napravimo kolo te ga učvršćujemo za tjeme glave ukosnicama. Frizuru kitimo vrhovima asparage, točnije asparagu stavljamo na vanjsku stranu kola i na lijevu stranu kola - rekla je Nikolina Iličić o tradicijskoj frizuri.

U kategoriji frizera natjecali su se Đurđica Šolić (Požega), Miroslav Šarić (Našice), Sanela Moscarda (Pula), Ivan Zlatunić (Županja), Tea Šarčević (Đakovo), Igor Galaš (Križevci), Mario Treščec (Zagreb). Prvo mjesto osvojio je folkorist Ivan Zlatunić, drugi je bio Mario Treščec, a treće mjesto osvojio je Igor Galaš.

- Zadnji tip tradicijskog češljanja u Županji su velne. Radi se o tipično gradskom načinu češljanja koji je bio raširen po većem dijelu Slavonije. Frizura se izrađuje s pomoću metalnih klamera te se zadržala i postala prepoznatljiva po svom valovitom obliku. U prednjem dijelu glave treba voditi računa da pramen kojim se izrađuje velna treba pratiti valovitu liniju. Postupak ponavljamo dok se na desnu stranu ne postavi pet redova klamera. Isti postupak se radi i s lijevom stranom na koju se postavlja četiri reda klamera. Zadnji dio kose podijeli se na dva jednaka dijela te se plete u tri pramena. Pletenice se slažu u oblik cupa i motaju ovalno u punđu. Punđa - cup se slaže nisko u potiljku. Kosa se kiti šumicom ili asparagusom i muškatlom pored pletenice u donjem dijelu sa svake strane, iznad cupa može se zataknuti ukrasni češalj. Suvremena frizura inspirirana je prednjim dijelom županjske tradicijske frizure - velnama i formiranom valovitom linijom koja se proteže duž cijele kose te se zaokružuje dodatnim ukrasima i trakama koji podižu cjelokupni dojam - rekao je Ivan Zlatunić, folkorist iz Županje koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji frizera.

Natjecanja su dio projekta "Etnovikend u etnogradu" koji još čine "Seminar o izradi tradicijskih frizura", "Tradicijski odjevni predmeti", "Etnofrizure svijeta", tri "Etnorevije" te časopis "Etnorevija" koji izlazi na hrvatskom i engleskom jeziku. Projekt podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci.

Mario Kokaj
Zbog epidemioloških mjera natjecateljske frizure su određene po jednostavnosti izvedbe
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike