Osijek
GRAD POVEĆAO BUDŽET PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Vrtići zbog pandemije “potonuli” za tri mil. kn
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Za vrijeme lockdowna vrtići su bili otvoreni, ali roditelji djecu nisu dovodili

Gradsko Vijeće Grada Osijeka na posljednjoj je sjednici usvojilo izmjenu Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju za 2020. godinu kojom je povećan proračun gradske predškolske ustanove koja je na račun koronakrize do sada zabilježila gubitak od čak tri milijuna kuna. Riječ je o nedostatku novca za isplatu plaća i drugih davanja prema djelatnicima ustanove.

Ističe se da je Program javnih potreba u predškolskom odgoju bilo nužno izmijeniti zbog generalne potrebe izmjene proračuna Grada Osijeka za 2020. godinu. "Izmjene Programa sastoje se od povećanja sredstava za rashode za zaposlene u Dječjem vrtiću Osijek, u ukupnom iznosu od 2.686.845 kuna i povećanja za ostale rashode za zaposlene u iznosu od 383.155 kuna. Program također obuhvaća i umanjenje materijalnih rashoda za 270.000 kuna. Ukupan iznos u Programu za Dječji vrtić Osijek prvotno je iznosio 41,196.573 kuna, a nakon usvajanja izmjena Programa iznosi 43,996.573. Do navedenog povećanja došlo je zbog situacije koju je izazvala pandemije koronavirusa, zbog čega roditelji nisu dovodili djecu u vrtić te je Dječji vrtić Osijek ostao bez prihoda od uplata roditelja. Također, izmjenom Programa dječjem vrtiću "Marija Petković" ukupan iznos od 75.000 kuna uvećan je na 87.000 kuna, što je 12.500 kuna više. Razlog za povećanje je pomoć vrtiću s jednom mjesečnom doznakom više zbog nemogućnosti naplate prihoda od roditelja zbog pandemije", izvještavaju iz Grada Osijeka.

Podsjeća se kako, iako ni u jednom trenutku nijedan gradski vrtić u sustavu Dječjeg vrtića Osijek nije zatvorio svoja vrata osječkim mališana i njihovim roditeljima, od 16. ožujka (kada je Hrvatska otišla u lockdown), do početka svibnja, usluge gradske predškolske ustanove koristili su rijetki. Tako je prosječan broj djece u spomenutom razdoblju bio jedva 20 dnevno. No, kako su svi objekti bili otvoreni, jer su korisnici usluga imali pravo bilo koji dan najaviti dolazak djeteta, na radnim mjestima bili su i odgojitelji te je njima, u svakom slučaju trebala biti isplaćena plaća. Dječji vrtić Osijek plaće je uredno isplaćivao, no to je ostavilo veliku rupu u proračunu Ustanove koju je mogao pokriti samo osnivač - Grad Osijek.

Procjenjuje se kako je situacija mogla biti i gora, odnosno dug za rashode plaća veći da svi gradski vrtići nisu ostali otvoreni čitavo ljeto (umjesto prelaska na sustav ljetnog dežurstva). Na taj je način DVO ipak popunio svoj budžet naplatom boravka djece u vrtićima u srpnju i kolovozu. Jasno, takvo što je bilo izvedivo, jer su roditelji izgubili pravo na besplatna dva ljeta mjeseca ako dijete ne ide u vrtić. Naime, donesen je zaključak kako se besplatnim mjesecima računa razdoblje od sredine ožujka do sredine svibnja kada su se mališani nakon izolacije počeli u većem broju vraćati u svoje skupine.

Ivana Solar
“LATICA” I “POTOČNICA”
Kada je riječ o umanjenju rashoda, ono se odnosi na realizaciju programa energetske obnove dvaju podcentara u sustavu DVO-a. Naime, u energetskoj obnovi zgrada dječjih vrtića Potočnica i Latica došlo je do ukupnog smanjenja iznosa od 10.150 kuna, odnosno iznos od 4.613.466 kuna umanjen je na 4,603.316. Razlozi za umanjenje pojavili su se tijekom izvođenja radova. Tako je energetska obnova “Potočnice” Grad u konačnici koštala 48.700 kuna manje, a obnova podcentra “Latica” 38.550 kuna više. Od ove se energetske obnove očekuje ušteda toplinske energije u Potočnici od 72, a u Latici od 64 posto, sve na račun zamjene stolarije, izolacija zidova i krova, zamjena rasvjete, ugradnji termostatskih ventila i glava, ventilacije te regulacijom sustava grijanja.
gubitak
ZBOG KORONE OSTALI BEZ PRIHODA
Najčitanije iz rubrike