Regija
DOK BRINE O TUĐIM KRAVAMA

Općini suglasnost Vlade za kredit za kupnju “Breznice”
Objavljeno 21. rujna, 2020.
Levanjska Varoš podiže HBOR-ov kredit, četiri milijuna kuna, za natjecanje za kompleks kupke
LEVANJSKA VAROŠ - Dok je najvjerojatnije jedina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja prema Zakonu o zaštiti životinja mora brinuti o deset krava i bikova čiji je vlasnik, a njezin mještanin, u pritvoru u Istražnom centru u Osijeku, a ona u tom zakonskom okviru ne pronalazi mogućnost kako da raspolaže stokom, dobra vijest za Općinu Levanjska Varoš - Vlada joj je dala suglasnost za kreditno zaduženje za kupnju stare kupke u Breznici Đakovačkoj.Time, kaže načelnik Slavko Tidlačka, podiže kredit kod HBOR-a od 4.000.000 kuna i ide u treću elektroničku javnu dražbu za "Breznicu", bivši Dom za psihički bolesne odrasle osobe što je dio stečajne mase Zdravstvene ustanove Vesna Veger.

- Razlikom koja ostane nakon kupnje planiramo komunalno uređenje kompleksa, a tim sredstvima uplaćujemo i jamčevinu od 762.000 kuna, za što je rok 12. listopada - kaže Tidlačka. Stečajna upraviteljica Snježena Sudarević kaže kako je vrijeme početka nadmetanja od 21. listopada do 3. studenoga. Na trećoj e-dražbi kompleks ide za 1.905.000 kuna, što je 25 posto utvrđene vrijednosti nekretnine.

Istovremeno, na naš zahtjev da se očituje o praksi prema kojoj ova općina mora brinuti o stoci dok joj je vlasnik u pritvoru, iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju se na više članaka Zakona o zaštiti životinja. "U skladu s čl. 4. toč. 15. Zakona, napuštena životinja je ona koju je vlasnik svjesno napustio, kao i životinja koju je napustio zbog više sile kao što su bolest, smrt ili gubitak slobode te životinja koje se vlasnik svjesno odrekao. Čl. 62. st. 1. istog Zakona propisano je da poslove skupljanja, u ovom slučaju napuštenih životinja, organiziraju i financiraju jedinice lokalne samouprave (JLS), dok je st. 5. propisano da predstavnička tijela JLS-a općim aktima propisuju način postupanja s napuštenim životinjama. Samim tim, Zakon je jasno propisao da su JLS-i u obvezi izraditi opći akt kojim će regulirati način postupanja s napuštenim životinjama te smatramo da bi navedenim aktom trebali propisati i postupanje u navedenim situacijama", navode u Ministarstvu. Uzimajući u obzir sve navedeno, dodaju, JLS-u preostaje mogućnost pokretanja parničnog postupka kojim će zahtijevati od vlasnika stoke naknadu utrošenih sredstava zbog skrbi za životinje, o čemu govori čl. 63 Zakona.

Paralelno, dok se sprema na natjecanje za “Breznicu”, Općina razgovara s pritvorenim mještaninom da pristane na prodaju krava i bikova, a za koje su zainteresirane dvije farme. Novac od prodaje nakon izlaska iz pritvora čekao bi ga na posebnom računu.

Suzana Župan
U licitiranju će Općina ići maksimalno
Varoška općina “Breznicu” drži nekretninom od javnog interesa za taj kraj te da zato taj kompleks, u kojem je prije Vegeričina doma djelovala lječilišna kupka što je počivala na izvorima ljekovite sumporne vode, svakako treba biti u vlasništvu lokalne samouprave. Ona će osigurati svu potrebnu komunalnu infrstrukturu i naći ulagače koji će u kompleksu vidjeti priliku za turističke, hotelijerske, rekreacijske sdržaje, dom za starije i sl. “I općinski vijećnici složni su da da Općina u licitiranju ide maksimalno, koliko god bude trebalo, samo da postane vlasnik kupke. Želimo biti njezini vlasnici i pronaći ulagače. Velika je to prilika i za zapošljavanje lokalnog stanovništva”, kaže načelnik Tidlačka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike