Regija
STIPENDIJE ZA JOŠ 24 UČENIKA U DEFICITARNIM ZANIMANJIMA

Od Županije po 500 kn mjesečno
Objavljeno 21. rujna, 2020.
Župan Igor Andrović potpisao je u četvrtak ugovore o stipendiranju s 24 učenika srednjih škola, a koji se školuju za deficitarna zanimanja na području Virovitičko-podravske županije. Treća je to godina zaredom kako Županija daje srednjoškolske stipendije. Na potpisivanju ugovora u županijskoj velikoj vijećnici potporu mladima u izboru zvanja dala je i Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, kao i predstavnici HGK ŽK Virovitica i županijske Područne obrtničke komore.

Od 24 učenika, njih 14 pohađa Tehničku školu Virovitica, program drvodjeljski tehničar dizajner, te su ostvarili pravo na izravnu stipendiju. Takav način dodjeljivanja stipendije pokrenut je prošle školske godine ponovnim uvođenjem programa drvodjeljski tehničar dizajner u Tehničku školu. Preostalih deset kandidata pohađa program instalater grijanja i klimatizacije, elektroinstalater, CNC operater, automehaničar, elektromehaničar – JMO i stolar – JMO. Od navedenih programa deficitarni nisu automehaničar i elektromehaničar – JMO, ali su zbog nedovoljnog broja prijava kandidata koji pohađaju deficitarna zanimanja također ostvarili pravo na stipendiju Županije.

– Vjerujem da ćemo ovim stipendijama i ubuduće potaknuti učenike da upisuju upravo ova zanimanja. Na ovaj način Virovitičko-podravska županija pokazuje da nam je obrazovanje važno, kao i tržište rada. Županija sufinancira prijevoz učenika srednjih škola, kupili smo radne materijale za učenike osnovnih škola. Znatna sredstva ulažemo i u škole – energetske obnove škola traju na području cijele naše županije, kupujemo informatičku opremu, ulažemo u sve srednje škole na području naše županije kako bi olakšali školovanje učenicima, a profesorima i učiteljima njihov rad – istaknuo je župan Andrović.

Na javni natječaj za dodjelu stipendije Virovitičko-podravske županije za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva u školskoj 2020./2021. godini prijavilo se ukupno 25 kandidata, od čega je njih 24 ispunilo potrebne uvjete. Iznos stipendije je 500 kuna, a dodjeljuje se tijekom deset mjeseci ili u vrijeme trajanja nastavne godine. Jedini uvjet za nastavak primanja jest redovito upisivanje više godine srednjoškolskog obrazovanja. Županija trenutno ima 35 stipendista koji primaju stipendiju za prijašnje dvije godine, a uz novih 24, Virovitičko-podravska županija će stipendirati ukupno 59 srednjoškolaca. RI
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike