Kultura
U PUTOPISU ZABILJEŽIO SAŠA PJANIĆ

Vika ljeto u Pubu: Virovitička kulturna alternativa svoje prve korake načinila pod zaštitnim maskama
Objavljeno 21. rujna, 2020.
Program je donio glazbene nastupe, književne večeri i izložbe fotografija
VIROVITICA - Kada šećete Viroviticom, ulice često znaju biti prazne, čak i u vrijeme bez korone. Mogli biste još i pomisliti kako su Virovitičani jedva dočekali samoizolaciju i predali joj se šaptom… - tako počinje reportaža, "virovitički kulturni putopis", o gradu zarobljenom obveznim dezinfekcijama, medicinskim maskama, smanjenim društvenim kontaktima i pojačanim samokontrolama u vrijeme koronavirusa, 2020., koju je na izmaku ljeta objavio virovitički freelance fotograf i putopisac Saša Pjanić.

Vika ljeto u Pubu

Naime, udruga Virovitička kulturna alternativa (javnosti poznatija po već uvriježenom nazivu Vika) svoje prve korake neplanirano je načinila pod zaštitnim maskama, uz potporu Ministarstva kulture i medija, i uspješno je realizirala projekt Vika ljeto u Pubu 2020. Riječ je o tromjesečnom programu glazbenih nastupa, književnih večeri i izložbi fotografija u virovitičkom cafe-baru Pub, od lipnja do početka rujna, koji su zaokružili Virovitičko kulturno ljeto.


Uz glazbene programe u Pubu, a nastupili su Vatra, Spotty Mug, Epitaf, Truth ≠ Tribe, B Confidentional & The Secret Four, Paul The Walrus i Doringo iz Zagreba te Cat Paws iz Daruvara, Književna Vika organizirala je književne večeri, na kojima su predstavljeni Zvonimir Grozdić, Žarko Jovanovski (dobitnik VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman Pizzeria Europa - i 100.000 kuna novčane nagrade), Siniša Matasović i Jovo Mraović, zatim Mario Kovač, Dejan Inđić, Zlatko Majsec, Hrvoje Mimica, Dino Tremens, Milko Kiš i Ivana Blažević Kiš te sisački književnici Sanja Domenuš i Denis Vidović. Cafe-bar Pub bio je domaćin i dvjema izložbama virovitičkih fotografa, a projekt je izvanrednom svirkom zaključio legendarni Erotic Biljan and His Heretics.


Novoobnovljeni dvorac Pejačević, virovitički hram kulture, s novom i originalnom stalnom postavom Gradskog muzeja Virovitica ima znatnu posjećenost, kojoj je pridonijela i izložba zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt Između htijenja i realnosti - industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. - 1990. Kazalište Virovitica, koje je opstalo i kada su se gasila kazališta u znatno većim gradovima, i ove je godine organiziralo festival Virkas (Virovitičke kazališne susrete), a u teško vrijeme koronakrize izišlo je među Virovitičane na otvorenu pozornicu atrija palače Pejačević i u lipnju 17. put održalo Virovitičko kazališno ljeto, koje je počelo prigodnom predstavom Mikeški korona kabare virovitičkoga glumca Draška Zidara.


U gradu su izostale dvije najveće manifestacije, međunarodni sajam Viroexpo u ožujku i proslava Dana sv. Roka, zaštitnika grada, u kolovozu, ali je, ipak, kultura ovoga ljeta u Viroviticu "ulazila na sva vrata". Tako i kružok pjesnika, glumaca, glazbenika i ljubitelja poezije u cafe-baru Cug i dalje održava Roklicerove večeri. Pa kad se sve zbroji, a zasigurno su neki kulturni događaji nenamjerno ostali nespomenuti, kulturna ponuda u središtu Virovitičko-podravske županije pobijedila je okolnosti prouzročene koronakrizom.
Kulturni putopis

- Virovitičani očito imaju što ponuditi i reći, znaju to artikulirati, mogu organizirati vrhunske kulturne događaje i kao odlični domaćini ugostiti ljude. Ako smo u kriznoj godini s malim budžetom napravili ovakvo što, u nekoj normalnijoj godini možemo samo još bolje - rekao je predsjednik udruge Vika Mario Petrinjak.

Podsjetimo na kraju da je autor "virovitičkoga kulturnoga putopisa" i član udruge Vika Saša Pjanić, kao autor teksta i fotografija putopisne reportaže Pedalom po Bilogori - Ljepota slobodnog spusta, objavljene u putnom časopisu Croatia Airlines, dobio nagradu Grand prix Marko Polo za najbolju turističku reportažu u 2016. godini. Prošle školske godine ta je reportaža uvrštena u udžbenike hrvatskoga jezika za prvi razred srednje škole.

Petar Žarković
Mario Petrinjak

predsjednik udruge

Virovitičani očito imaju što ponuditi i reći, znaju to artikulirati, mogu organizirati vrhunske kulturne događaje i kao odlični domaćini ugostiti ljude. U nekoj normalnijoj godini možemo samo još bolje
Entuzijasti svjesni da život ide dalje
Nije Virovitica jedini grad, ni u svijetu, ni u Hrvatskoj, koji je sve to zateklo i koji se morao (i još uvijek se mora) prilagođavati svemu što zarazno zlo sa sobom donosi. No u gradu djeluje skupina entuzijasta svjesnih da život ide dalje, a upravo o njihovim naporima i postignućima piše Saša Pjanić. On podsjeća da su profesori Mario Petrinjak, Ivan Manjkas i Vedran Gorjup u suradnji s Turističkom zajednicom, Klubom mladih Virovitice i Savjetom mladih Grada Virovitice prije tri godine pokrenuli projekt Svirka u Palači i potaknuli okupljanje građana u platformu s ciljem osmišljavanja, organizacije i promocije kulturnih događaja. Početkom 2019. iz redova Glazbene škole "Jan Vlašimsky" potekla je inicijativa "koja je itekako obilježila virovitičko kulturno ljeto".
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike